Mano Gargždai



Varžėsi Lietuvos jaunučių-jaunių klasikinių šachmatų pirmenybėse

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Zigmo Bitino nuotr. Zigmo Bitino nuotr.

Šių metų kovo 18–23 dienomis Vilniuje vykusiose Lietuvos jaunučių-jaunių klasikinių šachmatų pirmenybėse kovojo dešimt Gargždų sporto mokyklos auklėtinių.

 

Pačių vyriausiųjų grupėje (B18 arba 1998-1999 metų gimimo) mums atstovavo Laurynas Liutvinas. Laurynui tai buvo paskutinės moksleiviško amžiaus tokio formato pirmenybės, tad norėjosi pasirodyti kuo geriau. Tačiau nelemti burtai jau pirmuose dviejuose turuose jį suvedė su pajėgiausiais čempionato šachmatininkais. Po atkaklių kovų teko pripažinti varžovų pranašumą ir atsidurti tarp autsaiderių. Nors po to likusiose keturiose partijose Laurynas ir surinko 2,5 taško, tačiau to pakako tik pakilti į devintąją vietą tarp vienuolikos dalyvių.

B16 arba 2000-2001 metų gimimo grupėje tarp 20 dalyvių buvo 3 mūsų mokyklos auklėtiniai: Rokas Liutvinas, Mantas Kerpė ir Danielius Raudys. Vaikinai šioje grupėje kovojo gerai, daugiausiai laiko praleisdavo prie lentų. Nors jie nebuvo tarp lyderių, bet nebuvo ir paskutiniai. Galutiniai jų rezultatai: M.Kerpė – 3,5 taško iš 7 galimų, 10 vieta, R.Liutvinas – 3,5 taško, 13 vieta, D.Raudys – 3 taškai, 16 vieta. Šioje amžiaus grupėje buvo tokia aštri konkurencija, kad turnyrinės lentelės viduryje nuo ketvirtos iki septynioliktos vietos dalyvius skyrė vos vienas taškas. Iš mūsiškių čia tik D.Raudžiui pavyko pakelti savo reitingą per 20 balų.

Du mūsų mokyklos atstovai buvo tarp 40-ties B14 arba 2002-2003 metų gimimo šachmatininkų. Tai – Jokūbas Strauka ir Mantas Pilipuitis. Abu jie kovojo pagirtinai, sužaidę gerų bei įsimintinų partijų. Puikiai čempionate kovojęs Mantas Pilipuitis prieš paskutinį turą turėjo teorinių galimybių dalyvauti medalių dalybose. Tačiau pralaimėta paskutinė partija ne tik sužlugdė viltis, bet ir nusviedė jį į 13 vietą. Mantas surinko 4,5 taško iš 8 galimų ir savo reitingą pakėlė net per 80 balų. Dar pirmenybių pradžioje iš Jokūbo Straukos nebuvo tikėtasi aukštos vietos, tačiau jis visose partijose kaip lygus su lygiais kovojo su labiau patyrusiais Lietuvos šachmatininkais: sugebėjo 2 partijas laimėti, 3 sužaisti lygiomis, galutinai surinkti 3,5 taško (27 vieta) bei susirinkti net 7 partijas tarptautiniam reitingui gauti. Aiškumo dėlei, tokių partijų per dvejų metų laikotarpį reikia surinkti devynias. Tada pagal FIDE metodiką išskaičiuojamas ir suteikiamas pradinis reitingas.

B12 amžiaus grupėje (2004-2005 metų gimimo) kovojo vienintelis mūsų mokyklos dalyvis – Žygimantas Staponas. Jis surinko 3,5 taško iš 8 galimų ir tarp 42 dalyvių liko 29-toje vietoje. Iš Žygimanto galima buvo tikėtis ir daugiau, bet sutrukdė jo jaunatviškas noras kuo greičiau įveikti varžovus. Žaidžiant greituosius šachmatus arba „Žaibą”, tokia taktika būtų pasiteisinusi. Tačiau klasikinėse partijose yra kitaip, dažniausiai nugali tas, kuris kuo ilgiau ir kruopščiau ieško geriausių sprendimų.

M12 grupėje žaidė taip pat vienintelė mūsų mokyklos atstovė – Jorė Balčiūnaitė. Jai nelengva buvo kovoti su pajėgiomis Lietuvos šachmatininkėmis. Nepaisant to, Jorė surinko 3 taškus iš 7 galimų (dėl prastesnio koeficiento galutinė 15 vieta tarp 18 dalyvių).

Pačių mažiausiųjų grupėje (B10 arba 2006-2007 metų gimimo) susirinko pats gausiausias dalyvių skaičius – net 59. Tarp jų buvo ir du mūsiškiai – Kernius Balčiūnas bei Nedas Kymantas. Reikia pažymėti, kad Kerniui tai buvo jau penktasis Lietuvos čempionatas iš eilės, nors jam gegužės pabaigoje sukaks tik devyneri metai. Pirmame ture Kernius pralaimėjo vienam iš pretendentų į prizinę vietą, po to sekė keturios pergalės iš eilės, ir mes – lyderių gretose. Deja, lemiamu momentu buvo pralaimėtos dvi svarbios partijos, kurios galutinai sužlugdė viltis kovoti dėl nugalėtojų pakylos. Nors paskutiniame ture Kernius ir pasiekė pergalę, galutinėje įskaitoje su 5 taškais iš 8 galimų jis iškovojo garbingą dvyliktą vietą. Tai geriausias pasiekimas tarp visų dešimties mūsų dalyvių. Kitas dalyvis – Nedas Kymantas – toje pat grupėje surinko 3 taškus ir liko 49-toje vietoje.

Visų mūsų mokyklos ugdytinių pasirodymą vertinu teigiamai. Surinkome pusę visų galimų taškų, nors pagal startines pozicijas buvome kiek žemiau vidurio. Dauguma mūsiškių įvykdė jiems keltas užduotis. Dėkoju Kerniaus ir Jorės, Žygimanto bei Nedo tėveliams, kurie lydėjo mūsų gausią delegaciją pirmenybių metu bei padėjo spręsti kylančius klausimus.

 

Zigmo Bitino nuotraukos:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 288 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,