Mano Gargždai



Vyriausybė apsisprendė švelninti karantiną: pokyčiai palies dalį mokinių, atsivers muziejai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Tomo Vinicko/delfi.lt nuotr. Tomo Vinicko/delfi.lt nuotr.

Ministrų kabinetas trečiadienį nusprendė keisti kai kurias karantino taisykles. Nuo kovo 15 dienos bus galima atidaryti daugiau prekybos vietų, atverti uždaras kultūros erdves, daugiau rajonų bus leidžiama išbandyti mišrųjį pradinukų ugdymą.

 

„Situacija iš esmės nesikeičia“

Karantino pakeitimą pristatęs sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys Vyriausybės posėdyje teigė, kad iš statistikos duomenų pastebima, kad paskutines dvi savaites naujų atvejų skaičiaus per 14 dienų 100 tūkst. gyventojų ir teigiamų tyrimų dalies rodikliai nežymiai svyruoja, bet iš esmės nesikeičia.

Ministras teigė, kad dokumentas paruoštas bendraujant su visa eile ministerijų. Kitą savaitę, anot A. Dulkio, bus galima priimti ir kitus sprendimus.

„Toliau Vyriausybė numato išklausyti ekspertų tyrimus ir ataskaitas apie galimas viruso mutacijų paplitimą, kituose posėdžiuose sugrįšime kalbėti apie tam tikras priemones, kurias galėtume taikyti ne tik nacionaliniu, bet konkrečių savivaldybių atžvilgiu“, – sakė A. Dulkys.

Premjerė Ingrida Šimonytė anonsavo, kad ekspertai artimiausiu metu svarstys teatrų, kino teatrų, sporto veiklų, tam tikrų renginių atlaisvinimus.

„Etapiškai keliaudami, tikiuosi, kad išvengsime nemalonumų prieš pačias Velykas“, – sakė ministrė pirmininkė.

 

Kultūros erdvės

Vyriausybė leido lankyti uždarose erdvėse esančius muziejus, galerijas ir kitas ekspozicines erdves. Jų sąrašą tvirtins kultūros ministras.

Turės būti užtikrinti šie reikalavimai: bilietai platinami elektroniniu būdu arba vyksta išankstinė lankytojų registracija; elektroniniai bilietai arba lankytojų registracija tikrinama bekontakčiu būdu prie įėjimo; ribojamas lankytojų srautas – didžiausias vienu metu leidžiamas lankytojų skaičius apskaičiuojamas pagal viešai lankomą plotą, kad vienam lankytojui tektų ne mažiau kaip 30 m2 ploto; lankymas – ne didesnėmis nei 2 asmenų grupėmis, išskyrus vienos šeimos ir (ar) vieno namų ūkio narius; edukacinės programos, ekskursijos bei kitos paslaugos teikiamos ne didesnėms nei 2 asmenų grupėms, išskyrus vienos šeimos ir (ar) vieno namų ūkio narius.

 

Daugiau rajonų leis pradinukus mokyti mišriuoju būdu

Taip pat bus leidžiama daugiau Lietuvos rajonų iki kovo 31 dienos išbandyti pradinukų ugdymą mišriuoju būdu, periodiškai testuojant mokinių namų ūkius, darbuotojus.

Akmenės rajono, Alytaus miesto, Birštono, Biržų rajono, Kauno miesto, Kazlų Rūdos, Klaipėdos miesto, Klaipėdos rajono, Kretingos rajono, Marijampolės, Mažeikių rajono, Pakruojo rajono, Palangos miesto, Panevėžio rajono, Plungės rajono, Radviliškio rajono, Raseinių rajono, Rietavo, Šakių rajono, Šalčininkų rajono, Šiaulių miesto, Širvintų rajono, Švenčionių rajono, Vilkaviškio rajono, Vilniaus miesto ir Vilniaus rajono savivaldybių administracijų pasirinktose ugdymo įstaigose nuo 2021 m. vasario 22 d. iki 2021 m. kovo 31 d. ugdymas pagal pradinio ugdymo programą vykdomas mišriuoju būdu.

Periodiškai jose būtų atliekami pagal pradinio ugdymo programą ugdomų mokinių namų ūkių ir įstaigose kontaktiniu būdu dirbančių darbuotojų bandomąjį profilaktinį tyrimą COVID–19 ligai diagnozuoti ir užtikrinant valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitas būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas.

 

Atsivers daugiau prekybos vietų

Nurodoma, kad nuo kovo 15 dienos visoje Lietuvoje atverti duris būtų leidžiama parduotuvėms ir paviljonams (išskyrus esantiems turgavietėse), turintiems tiesioginį įėjimą iš lauko klientams arba atskirą įėjimą, kuriuo naudojasi tik tos parduotuvės ar paviljono klientai, ir kioskams (išskyrus kioskus, esančius turgavietėse).

Taip pat nurodoma, kad bus turi būti ribojamas keliavimas miesto, tarpmiestinio ir priemiestinio reguliaraus susisiekimo keleivinio transporto maršrutais – tarpmiestiniame ir priemiestiniame transporte leidžiama užimti tik sėdimas vietas ne mažesniu kaip vieno metro atstumu, o miesto transporte leidžiama užimti sėdimas ir stovimas vietas, jei užtikrinamas ne mažesnis kaip vieno metro atstumas tarp asmenų.

 

Sprendimai dėl judėjimo ribojimų – tik pirmadienį

Premjerė Ingrida Šimonytė trečiadienį Seime teigė, kad Vyriausybė sprendimus dėl judėjimo ribojimų pakeitimo priims tik kitą pirmadienį.

„Buvo planų, kad šiandien galėtume nustatyti lengvesnius apribojimus savivaldybėse, kuriose epidemiologinė situacija geresnė nei kitose – kurios yra geltonos arba švelniai rausvos, tačiau kadangi šią savaitę gausime sekoskaitos tyrimų duomenis, mūsų ekspertai įvertins, kur ir kokiu mastu yra paplitę įvairūs viruso štamai. Tuomet jau kitą savaitę – pirmadienį – svarstysime, koks judėjimo ribojimų režimas būtų reikalingas, kai baigsis visuotinis ribojimas, ir ar reikia toliau riboti judėjimą į ir iš atskirų savivaldybių. Taip pat – kokios veiklos gali būti tose sėkmingesnėse savivaldybėse“, – teigė premjerė.

 

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 302 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,