Logo
 Spausdinti šį puslapį

Gimnazistai dalyvavo integruotoje pamokoje „Vilko vaikai“

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Pamokos dalyviai. Mokytojos nuotr. Pamokos dalyviai. Mokytojos nuotr.

Saulėtą vasaros popietę (birželio 9 d.) gimnazijos Id klasės mokiniai dalyvavo integruotoje istorijos ir anglų kalbos pamokoje Klaipėdos rajono J. Lankučio viešosios bibliotekos skaitykloje. Pamoką vedė istorijos mokytoja metodininkė Ingrida Jančauskienė ir anglų kalbos mokytoja metodininkė Inga Ulonienė. Integruotos pamokos tema – „Vilko vaikai“.

 

Visais laikais per karą mažiausiai apsaugota ir bejėgiškiausia žmonijos dalis – vaikai, ypač našlaičiai, per labai trumpą laikotarpį patyrę sunkiai suvokiamus išgyvenimus. Tokie buvo Rytų Prūsijos vaikai. Tokį likimą jiems atnešė Sovietų Sąjungos pergalė Antrajame pasauliniame kare. Šių vaikų patirtis išskirtinė. Jie matė į jų namus įsiveržusius sovietų karius, kurie prievartavo ir žudė jų seneles, motinas ir seseris, niokojo jų namus ir viską, kas šiems vaikams buvo taip brangu. Matė sovietų tankų traiškomas pabėgėlių kolonas, ištisas dienas gatvėse gulinčius žmonių lavonus ir bombų išraustose duobėse suverstus jų kūnus. Iš bado šie vaikai valgė šunis, kates, peles, žiurkes ir kritusių gyvulių dvėselienas, dėl kurios gabalo galėjo nueiti kilometrus kelio ir be gailesčio kovoti tarpusavyje. Badas ir baimė buvo jų vaikystės palydovai.

Ar šiandien yra atsakymas į klausimą, kas kaltas dėl tokio Rytų Prūsijos vaikų likimo?

„Vilko vaikais“ dabar vadinami tuo metu trejų-šešiolikos metų buvę Rytų Prūsijos vaikai, kurie 1945–1948 metais kartu su vienu iš tėvų (dažniausiai mama, nes tėvas buvo žuvęs fronte ar patekęs į nelaisvę), svetimu suaugusiu žmogumi ar patys vieni (likę visiški našlaičiai) pasiekė Lietuvos miestus ir kaimus. Jie atkeliaudavo pėsti ar prekiniais traukiniais.

Istorijos mokytoja I. Jančauskienė trumpai pristatė ir papasakojo apie parodą, jos pagrindinę mintį. Po to mokiniai buvo suskirstyti į 6 grupes, išsitraukė vardą žmogaus, apie kurį rinko informaciją naudodami burbulo mąstymo žemėlapį. Kiekviena grupė domėjosi skirtingu vilko vaiku – Valentinu Baršausku, Herbertu Kleinu, Klausu Weisu, Bernadardu Keuslingu, Bruno Kleinu ir Uwe Fritzu. Pamokos išvadą, apibendrinimą mokiniai formulavo anglų kalba, savo darbus pristatė kitoms grupėms.

 

Pamokos akimirkos:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,