Mano Gargždai



Kultūros paveldo objektai. Ar skiriame pakankamai dėmesio?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Gargždų miesto kapinių vartai. Klaipėdos r. sav. nuotr. Gargždų miesto kapinių vartai. Klaipėdos r. sav. nuotr.

Kultūros vertybių registre yra užregistruoti net 727 nekilnojamojo kultūros paveldo objektai Klaipėdos rajone, 17 iš jų – Gargždų mieste. Tai ir Minijos gatvės grindinys, Gargždų bažnyčios šventoriaus statinių kompleksas, Gargždų miesto kapinių vartai ir kt. Gargžduose yra ir regioninės reikšmės vertybių, tai Gargždų žydų senųjų kapinių dalis, Kuršlaukio senosios kapinės bei Gargždų pėsčiųjų viadukas. Nacionalinės reikšmės kultūros vertybė Gargžduose – Gargždų žydų žudynių ir užkasimo vieta. Artėjant Valstybės dienai verta susimąstyti, ar skiriame joms pakankamai dėmesio.

 

Pasak Klaipėdos rajono savivaldybės mero pavaduotojos, Turizmo tarybos pirmininkės Rūtos Cirtautaitės, svarbu ne tik išsaugoti kultūros vertybių būklę, bet ir nuolat ją gerinti, nes šie objektai atkleidžia mūsų krašto išskirtinumą, traukia turistus, skatina domėtis krašto istorija, pažinti kultūros paveldo objektus.

Klaipėdos rajono savivaldybės mero pavaduotojos Rūtos Cirtautaitės teigimu, praėjusiais metais kultūros paveldo ir jo kultūrinės vertės išsaugojimui buvo skirta daugiau nei 120 tūkst. eurų Savivaldybės biudžeto bei 11 tūkst. eurų Valstybės biudžeto lėšų. Šiemet Savivaldybė taip pat yra numačiusi skirti lėšų kultūros paveldo tvarkymo darbams.

Šių metų Savivaldybės biudžete numatytos lėšos Gargždų pėsčiųjų viaduko kapitaliniam remontui. Remontas kainuos 41,8 tūkst. eurų, iš kurių – 23,4 tūkst. eurų Savivaldybės biudžeto lėšos, likusių pinigų tikimasi iš Kultūros paveldo departamento, nes Klaipėdos rajone yra net 67 nacionalinės reikšmės kultūros vertybės.

Šiemet numatoma įrengti ir medinius laiptus Žvaginių piliakalnio pietiniame šlaite ties kapinaitėmis. Savivaldybė jau pasirašė sutartį su VšĮ „Kultūros paveldo išsaugojimo pajėgos“. Paslaugų ir darbų vertė – 9 tūkst. eurų. Paminklo Didžiosios ir Mažosios Lietuvos suvienijimui ant Skomantų piliakalnio tvarkybos darbams šiais metais skirta 5 tūkst. eurų. Šiuo metu vyksta viešasis pirkimas teritorijos ir skulptūros tvarkymo darbams. Savivaldybės lėšomis bus tvarkomos Vyskupiškių kaimo senosios kapinės (Veiviržėnų sen.), tam numatyta 4,9 tūkst. eurų. Taip pat bus sutvarkyti ir koplytstulpiai su skulptūromis Vainotiškės kaimo (Veiviržėnų sen.) senosiose kapinėse bei koplytstulpis su skulptūra Stirbių kaime (Vėžaičių sen.). Šie darbai jau vykdomi, jų kaina beveik 4,5 tūkst. eurų. Nepriklausomybės Akto signataro Jurgio Šaulio sodybos vietos Balsėnų kaime aplinkos tvarkymo darbams šiais metais skirta 5 tūkst. eurų.

Kaip ir kasmet, Klaipėdos rajono savivaldybė vykdys Klaipėdos rajono senųjų kapinių tvarkymo darbų programą. 2017 m. programos įgyvendinimui skirta 11,6 tūkst. eurų. Taip pat paskelbtas senųjų kapinių tvarkymo darbų konkursas Priekulės ir Kretingalės seniūnijose, kur senųjų kapinaičių daugiau nei kitose seniūnijose. Net 20 senųjų kapinaičių tvarkymo darbams 3 metams skirta 40 tūkst. eurų. 

Planuojama teikti paraiškas gauti ES lėšų rašytojos I. Simonaitytės memorialinio muziejaus kapitalinio remonto ir tvarkybos darbų projektui, koplyčios-mauzoliejaus Stragnų II kaime (Priekulės sen.) kapitalinio remonto ir tvarkybos darbų projektui. Jau pateikta paraiška Stepono Dariaus memorialinio parko pritaikymo turizmo ir aviacinio sporto reikmėms projekto finansavimui iš ES lėšų gauti. 

Pasak vicemerės Rūtos Cirtautaitės, vertinga tai, kad šiais metais Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba teisinę apsaugą suteikė ir į Kultūros vertybių registrą įrašė dar 4 nekilnojamojo kultūros paveldo objektus Klaipėdos rajone: vietinės reikšmės vertybes Pirmojo pasaulinio karo Vokietijos imperijos karių kapus Endriejavo miestelyje ir Radailių kaimo (Sendvario sen.) senąsias kapines, regioninės reikšmės vertybę Laistų geležinkelio tiltą (Dovilų sen.) ir nacionalinės reikšmės kultūros vertybę – Lietuvos partizanų kautynių ir žūties vietą Patyrio kaime (Endriejavo sen.).

„Tai yra mūsų istorija, tad puoselėkime ją. Su Valstybės diena!“, – su artėjančia Liepos 6-ąja, primindama rajono istorijos svarbą, sveikina vicemerė Rūta Cirtautaitė.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 458 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,