Mano Gargždai



Stiklo kube įrėminta kompozicija papuoš skverą Gargžduose

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
„Amber O“ su stiklo kubu „Kubo magija“ planuojama statyti rekonstruotame skvere Klaipėdos g. V. Karčiausko vizualizacija „Amber O“ su stiklo kubu „Kubo magija“ planuojama statyti rekonstruotame skvere Klaipėdos g. V. Karčiausko vizualizacija

Jau šį ketvirtadienį vyksiančiame Tarybos posėdyje politikai bus kviečiami pritarti naujos skulptūros pastatymui Gargždų mieste. Siūloma skulptūrinę kompoziciją „Amber O“ su stiklo kubu „Kubo magija“ įrengti Klaipėdos gatvės skvere prie knygyno.

 

Skulptūra sukurta 2012 m.

Skulptūrinės kompozicijos autorius – skulptorius Vytautas Karčiauskas. Kompozicija „Amber O“ buvo sukurta 2012 m., ji tais pačiais metais buvo eksponuojama Lietuvos paviljone pasaulinėje parodoje „EXPO 2012 YEOSU“ Pietų Korėjoje. Autorius teigia, kad vien prie šios skulptūros nusipaveikslavo apie 450 tūkst. parodos lankytojų. Lietuvos paviljono ekspozicija „Gintaras“ parodos rengėjų buvo aukštai įvertinta ir apdovanota Mažuoju EXPO sidabro medaliu.

2,46 m aukščio kompozicija yra pagaminta iš plieno inkrustuoto gintaru (panaudota apie 3,6 kg gintaro), viduje įmontuotas LED apšvietimas.

Kadangi buvo pradėta svarstyti apie skulptūros eksponavimą lauke, sumanyta ją įrėminti stikliniame kube. 3,2 m. diametro kubas būtų pagamintas iš grūdinto stiklo. Pasiūlyta išgraviruoti dvi kubo kraštines, suteikiant Baltų simbolikos tematiką bei trumpus tekstus su krašto istorijos įvykiais. Šis graviravimas ryškiau būtų matomas naktį, esant apšvietimui. Stiklinio kubo grafikos darbus atliktų Laura Potet.

 

Skulptorius Vytautas Karčiauskas. Klaipėdos r. sav. nuotr.

 

Vertino ekspertai

Gargždų kultūros centras organizavo skulptoriaus Vytauto Karčiausko skulptūrinės kompozicijos „Amber O“ su stiklo kubu („Kubo magija“) vertinimą. Vertinimą atliko prof. habil. dr. Vladas Žulkus ir ekspertė, menotyrininkė Kotryna Džilavjan, skulptūros „Amber O“ recenziją pateikė architektas Arūnas Kilišauskas. Vertintojų nuomone, skulptūrinė kompozicija yra unikali, originali, vienetinė – antros tokios pasaulyje nėra, ji vertinga meniniu aspektu.

Architekto Arūno Kilišausko nuomone, skulptūra turėtų būti eksponuojama vidinėje erdvėje, nes skulptūros „Amber O“ su stiklo kubu eksponavimas Gargždų miesto viešoje erdvėje reikalautų daugiau priežiūros. Savo įtaką darytų dulkės, lietuviška oro temperatūra ir drėgmės kaita. Ant santykinai plokščio stiklo kaupsis nešvarumai, kurių nuolat nevalant neišvengsime pažaliavimų ir koncentruotų nuovarvų. Architektas siūlė dvi viešas vidines erdves, tinkamas skulptūros eksponavimui: Gargždų kultūros centro erdvė, kurioje ekspozicija galėtų būti integruota į numatomo rekonstruoti pastato vestibiulį, arba Klaipėdos rajono savivaldybės laiptinės holo erdvė.

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus sudaryta darbo grupė dėl skulptūrų įsigijimo ir vietos parinkimo 2017-10-24 pasitarime išanalizavo vertinimo medžiagą, aptarė skulptoriaus V. Karčiausko siūlymus, taip pat numatytą skvero prie Gargždų knygyno sutvarkymą ir nutarė teikti Tarybai svarstyti sprendimo projektą dėl leidimo pastatyti skulptūrinę kompoziciją „Amber O“ su stiklo kubu Klaipėdos g. skvere prie knygyno.

Skulptūros įsigijimui ir įrengimui iš Savivaldybės biudžeto 2018 m. skirta 50 tūkst. eurų, dar 3 tūkst. eurų atsiėjo skulptūrinės kompozicijos vertinimo paslauga.

 

Primename, kad Gargždų centre Klaipėdos g. esančio skvero tvarkymo darbų konkursą laimėjo UAB „Išskirtinio būsto statyba". Akmenėje registruota įmonė darbus ketina atlikti už kiek daugiau nei 130 tūkst. eurų. 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 353 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,