Mano Gargždai



Rajono savivaldybei skirta dotacija asbesto turinčių gaminių atliekų surinkimui

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

Klaipėdos rajono savivaldybė susiduria su problema, kai nelegaliuose sąvartynuose, nuošaliose vietose ir mišrių komunalinių atliekų konteineriuose randamos asbesto turinčių gaminių (šiferio) atliekos.

 

Pasak vicemerės Rūtos Cirtautaitės, Savivaldybė nusprendė atsiliepti į Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondo kvietimą dalyvauti dotacijų, kuriomis padengiamos didelės pavojingų atliekų surinkimo, transportavimo ir priėmimo į atliekų tvarkymo aikšteles išlaidos, skyrimo konkurse.

„Norėtume, kad rajono žmonės gyventų švarioje ir tvarkingoje aplinkoje. Problemos dėl asbesto turinčių atliekų metimo bet kur sprendimo būdas – asbesto turinčių gaminių atliekų Klaipėdos rajone surinkimas apvažiavimo būdu. Taip siekiame mažinti aplinkos taršą, vykdyti taršos prevenciją. Džiaugiuosi, kad laimėjome konkursą ir Savivaldybei buvo skirta beveik 27,7 tūkst. eurų dotacija. Planuojame, kad 2018 metų pavasarį jau bus surinkta ir saugiai pašalinta pirma asbesto turinčių gaminių atliekų dalis“, – teigė vicemerė Rūta Cirtautaitė.

Vykdant šį projektą planuojama surinkti ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centrui pristatyti preliminariai 250 t asbesto turinčių gaminių. Preliminarus asbesto turinčių atliekų kiekis apskaičiuotas įvertinus kiek Klaipėdos rajono gyventojų planavo teikti paraiškas Nacionalinei mokėjimo agentūrai prie Žemės ūkio ministerijos paramai gauti asbestinių stogų dangos keitimui (2017 m.) ir registravo asbesto turinčių gaminių inventorizacijos ataskaitas savivaldybės administracijoje bei kiek gyventojų teiravosi dėl galimybės gauti paramą asbestinių stogų dangos keitimui.

Įvertinus, kad Klaipėdos rajono savivaldybėje 70 proc. gyventojų gyvena kaimiškosiose vietovėse, o 30 proc. – mieste daroma prielaida, kad projekto vykdymo laikotarpiu kaimiškose vietovėse bus surenkama daugiau nei 170 t, o miesto teritorijoje – daugiau nei 70 t asbesto turinčių gaminių atliekų.

Planuojama, kad atliekos apvažiavimo būdu bus surenkamos iš visos Klaipėdos rajono savivaldybės 2 kartus per metus. Atliekos bus renkamos iš rajono gyventojų sodybų. Projekto įgyvendinimo trukmė – 24 mėnesiai.

Komunalinio ir aplinkos apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Milda Kernagienė teigia, kad projektu siekiama sumažinti pavojingų atliekų patekimą į mišrių komunalinių atliekų konteinerius bei bendruosius ar nelegalius sąvartynus ir taip prisidėti prie svarbiausių pavojingų atliekų tvarkymo problemų sprendimo.

„Šiuo metu vykdomos viešųjų pirkimų procedūros. Perkama asbesto turinčių gaminių (šiferio) atliekų išvežimo paslauga. Kai ji bus nupirkta, skelbsime informaciją tiek žiniasklaidoje, tiek Savivaldybės puslapyje. Iš tiesų būtų gerai, kad žmonės nedelstų ir nelauktų paskutinės minutės, o suskubtų pasinaudoti galimybe atsikratyti pavojingų atliekų nemokamai. Jau dabar žmonės prieš šventes tvarko sodybas, todėl, jei turite asbesto turinčių gaminių atliekų, galite kreiptis raštu į Savivaldybės administracijos Komunalinio ūkio ir aplinkos apsaugos skyrių arba el. paštu . Iš anksto žinodami adresus, galėsime nurodyti juos vežėjui, kuris galės susiplanuoti pavojingų atliekų išvežimo maršrutą. Svarbu, kad šios atliekos, t. y. šiferis bus surenkamas iš gyventojų namų, jų nereikės niekur papildomai vežti“, – akcentavo vicemerė Rūta Cirtautaitė.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 274 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,