Mano Gargždai



Tikėtis mažesnio mokesčio už šiukšles - neverta

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Vartų mokestis už toną nuo 56 litų šoktelėjo iki 135 litų. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Vartų mokestis už toną nuo 56 litų šoktelėjo iki 135 litų. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

Speciali Klaipėdos rajono savivaldybės darbo grupė šiandien svarstė itin opų rajono gyventojams klausimą – mokestį už atliekų tvarkymą. Ši problema – tikras galvos skausmas tarybos nariams, nes mokesčio didėjimas yra neišvengiamas. Galutinių diskusijos išvadų komisija, dirbusi visą dieną, nepriėjo – kilo pernelyg daug klausimų Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centrui (KRATC). Dėl šios įmonės keliamų mokesčių kyla mokesčiai ir eiliniams rajono gyventojams.

Darbo grupė, kaip sakė jos vadovas vicemeras Kęstutis Cirtautas, sprendžiamosios galios neturi. Ją sudaro Vietinio ūkio skyriaus atstovai, komitetų pirmininkai bei kitų atsakingų skyrių vadovai. Darbo grupės tikslas – išsiaiškinti visas aplinkybes, dėl kurių Savivaldybė greičiausiai bus priversta didinti atliekų tvarkymo mokestį.

„Grubiai tariant, mokestį už šiukšles sudaro trys dedamosios dalys – vežėjas, administravimas ir vartų mokestis. Būtent dėl paskutiniosios dedamosios ir kyla daugiausiai problemų. Vartų mokestis už toną nuo 56 litų šoktelėjo iki 135 litų. Tai reiškia, kad mokestis už atliekų tvarkymą turėtų pakilti 37, 1 procento. Tai yra daug. Ir, deja, mokesčio didėjimas greičiausiai yra neišvengiamas“, - apgailestavo vicemeras K. Cirtautas.

Vartų mokestis buvo apskųstas teismui, tačiau šiai dienai rezultatų nėra. O Klaipėdos rajono savivaldybė, pasak K. Cirtauto, yra per maža, kad darytų įtaką KRATC‘ui.

 

Vykdo Europos nurodymus

Jeigu naujas vartų mokestis įsigalios, Klaipėdos rajono savivaldybė vien už sausio mėnesį turės sumokėti 120 tūkstančių litų. Tai reiškia, kad mokestis už atliekų tvarkymą gyventojams neišvengiamai turėtų didėti.

„Priklausome Europos Sąjungai, todėl privalome vykdyti jos nurodymus. Jei norime gyventi švariai, privalome mokėti. Šiai dienai dar ne visi vartotojai yra užregistruoti – dar yra tokių, kurie šiukšles meta į miesto konteinerius ar išveža pamiškėn. Tačiau turime suvokti, kad mokestis už atliekų tvarkymą yra principinis mokestis, solidarumo mokestis. Jei norime švarios aplinkos, reikia mokėti. Juk štai, turint pavyzdingą sodybą, daug kas kainuoja – jos tvarkymas, gražinimas, galų gale kiek prakaito išliejama. Lygiai tas pats ir dėl rajono švaros. Žinoma, negerai, kad mokestis kyla, negerai, kad žmonės turi mokėti daugiau. Todėl darbo grupė ir ieško, kur dar būtų galima sumažinti išlaidas“, - kalbėjo K. Cirtautas.

 

Klausimai dar neatsakyti

K. Cirtautas prisipažino, kad darbo grupei kilo daugybė klausimų – juos politikai pateiks KRATC‘o atstovams.

„Vakar buvome patys nuvykę į KRATC‘ ą, labai daug diskutavome. Tačiau po šiandieninio mūsų pokalbio klausimų kilo dar. Darbo grupė susitiks dar mažiausiai kartą – norime, kad susitikime dalyvautų ir KRATC‘o specialistai, ir net Aplinkos ministerijos atstovai. Vis gi, mokestį planuojama kelti ne keliais procentais, o keliomis dešimtimis procentų. Šiuo metu rajono gyventojai už atliekų rūšiavimą per metus sumoka du šimtus su trupučio litų ir ši suma turėtų pakilti. Dėl mažesnio mokesčio dar diskutuosime ir kovosime, tačiau iš esmės reikia susitaikyti, kad mokestis už atliekų tvarkymą kažkiek vis tiek kils“, - patvirtino  K. Cirtautas. 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 431 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,