Mano Gargždai



Prieglobsčio ieškantys benamiai užsibarikaduoja net ligoninės tualete

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Spustelėjęs šaltis apnuogino kasmetinę žiemos problemą – dėtis neturi kur benamiai. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Spustelėjęs šaltis apnuogino kasmetinę žiemos problemą – dėtis neturi kur benamiai. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

Spustelėjęs šaltis apnuogino kasmetinę žiemos problemą – dėtis neturi kur benamiai. Šie, šiltas dienas leidę palaikėse pašiūrėse, dabar priebėgos ieško kur tik beišmano – autobusų stotyje, rūsiuose. Benamiai įsigudrino atakuoti net ligoninę.  

Gargždų ligoninės vyriausioji gydytoja Alma Grikšienė pastebėjo tendenciją: kasmet, vos tik oras labiau atšąla, ligoninę atakuoti pradeda benamiai.

„Atšalus orui ligoninėje tikrai pasijautė žmonių antplūdis. O tiksliau, labai aiškiai pasimatė, kiek mieste benamių. Iki tol kažkur glaudęsi, dabar jie atakuoja ligoninę – ieško, kur pasišildyti“, - portalui mano-gargzdai.lt sakė A. Grikšienė.

 

Į ligoninę – be didelių bėdų

A. Grikšienės pastebėjimu, kad ir kaip būtų gaila benamių, šie į ligoninę ateina be rimtos priežasties. Nuo to laiko, kai spustelėjo šalčiai, ligoninėje nėra užfiksuota nė vieno nušalimo.

„Jei benamiui būtų kokia bėda, be jokios abejonės, ligoninės personalas jam suteiktų pagalbą. Tačiau jie ateina gudraudami – niekuo neserga, nėra nušalę, bet tikisi būti paguldyti gydytis. Taip nors kelias dienas turėtų kur šiltai pabūti“, - pasakojo A. Grikšienė.

Tokius gudruolius ligoninės darbuotojai išprašo. Neilgai trukus, benamiai vizito ateina pakartotinai.

„Prisiglausti kur neturintys benamiai yra didžiulė problema – jie nervina ir personalą, kuriam trukdo dirbti, ir tikrus pacientus. Juk ne paslaptis, benamiai ir dvokia, ir girti ateina, ir apsidirbę“, - apie ligoninės realybę kalbėjo A. Grikšienė.

Šį sausį net buvo atvejis, kada benamis užsibarikadavo ligoninės tualete, norėdamas praleisti šiltai naktį.

 

Nakvynės namai – ne vienai nakčiai ir ne visiems

A. Grikšienės pastebėjimu, kol kas šaltą žiemą didesnių problemų  nėra – ligoninėje kol kas nėra pacientų su nušalusiomis galūnėmis, o ir traumų masiškai neužregistruojama.

„Keliai neslidūs, tad ir traumų nėra daug. Žinoma, pasitaiko, bet ne masiškai. Nušalimų taip pat nėra, tačiau patarčiau ilgai per šalčius lauke nebūti, dėvėti šiltus rūbus, avėti šiltus batus. Taip pat nepadauginti alkoholio. Juk būna, kad eina išgėręs žmogus ir kur nors parvirsta. Prigulus dėl šalčio labai greitai užsinorima miego – tada gresia sušalti mirtinai. Taip sušąla benamiai – išgeria, prigula numigti ir nebepabunda. Ši problema kol kas praktiškai neišsprendžiama – nakvynės namai girtų ir normaliai gyventi nenorinčių benamių nepriima, ligoninė jų taip pat neturi sąlygų laikyti ir negali to daryti, kad ir kaip gaila žmonių“, - pripažino A. Grikšienė.

Gargždų socialinių paslaugų centro nakvynės namų vadovė Danguolė Eringienė pastebėjo, jog prasidėjus šalčiams kiek didesnis benamių susidomėjimas nakvynės namais atsirado. Tačiau nakvynės namai prieinami ne visiems.

„Vienos nakties nakvynės paslaugos neteikiame. Žmogui, neturinčiam namų, suteikiami ilgalaikiai namai. O viena pagrindinių taisyklių – jokio girtuokliavimo. Nakvynės namuose gyventi norintis benamis turi pasiryžti negerti. Jei kažkur išėjęs prigeria, turi mums pranešti, kad tą dieną negrįš, o į namus gali pareiti išsiblaivęs. Čia gyvenantys žmonės, jei prasineša, į nakvynės namus gali negrįžti tris dienas. Kai grįžta, privalo būti blaivūs“, - sakė D. Eringienė.

Šiuo metu nakvynės namuose apsistoję yra 12 vyrų. Du iš jų gydosi ligoninėje. Dar du nauji, prasidėjus šalčiams, atėjo prašytis apgyvendinami.

„Šiandien kreipėsi du žmonės. Jie turi susitvarkyti dokumentus – įrodyti, jog tikrai neturi jokio nekilnojamo turto, tai yra namų. Pamažu nakvynės namai pildosi, juose apsistoja žmonės, kurie sutinka laikytis taisyklių“, - teigė D. Eringienė. 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 420 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,