Mano Gargždai



Eifelio bokšto gimtadienis

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Sausio 28-ąją 1887 metais Paryžiuje prasidėjo Eifelio bokšto statyba. Asociatyvi Corbis nuotr. Sausio 28-ąją 1887 metais Paryžiuje prasidėjo Eifelio bokšto statyba. Asociatyvi Corbis nuotr.

Sausio 28-ąją 1887 metais Paryžiuje prasidėjo Eifelio bokšto statyba. Šis bokštas tapo Prancūzijos simboliu, nors buvo sukonstruotas kaip laikinas statinys. Dabar prie jo kasmet nusifotografuoja milijonai turistų. O anuomet bokšto Paryžiaus elitas taip nekentė, kad net lenkdavo keletą kvartalų pro šalį.

Kurioziška legenda pasakoja, jog vienas žinomas prancūzų rašytojas taip nekentė Eifelio bokšto, jog nuolat rašydavo šalia jo esančioje kavinėje. Savo keistą apsisprendimą rašytojas paaiškino taip: „Pakenčiu darbą šalia Eifelio tik todėl, kad tai vienintelė vieta, iš kurios to bokšto nesimato“.

Iš tiesų, daugelis Paryžiaus inteligentijos nekentė Eifelio, net pasirašė prieš jį protestą. Rašytojas Gi de Mopasanas pareiškė, jog Eifelis subjaurojo Paryžiaus veidą ir stengėsi vaikščioti tomis gatvėmis, iš kurių bokštas matėsi mažiausiai.

O nepastebėti bokšto buvo neįmanoma. Iki 1931 metų jis buvo aukščiausias pasaulio pastatas – jo aukštis siekė 301 metrą.

Sumanymas pastatyti bokštą kilo inžinieriui Gustavui Eifeliui. Paryžiuje rengiant Pasaulinę parodą Prancūzijos revoliucijos šimtosioms metinėms paminėti, G. Eifelis pažadėjo, jog Prancūzijos vėliava parodoje plevėsuos ant 300 metrų aukščio stiebo.

Bokštas buvo pastatytas per dvejus metus, du mėnesius ir penkias dienas. Bokštas sveria 7 tonas 300 kilogramų,. Jam nudažyti prireikė 60 tonų dažų. Eifelis turi 1 tūkst. 665 laiptelius, tris apžvalgos aikšteles, iš kurių giedrą dieną atsiveria 60 kilometrų panorama.

 

Įvykiai ir vardadieniai

Katalikų šalys šiandien mini šv. Tomo Akviniečio dieną. Ypatinga sausio 28-oji ir Klaipėdai – 1928 metais šią dieną Vokietija oficialiai pripažino, jog Klaipėdos kraštas priklauso Lietuvai.

2004 metais Kauno medicinos universiteto klinikose pirmą kartą Lietuvoje atlikta kraujo valymo procedūra, kuri vadinama selektyvia imunosorbacija. Tokia procedūra atliekama tik keliuose didžiausiuose Europos medicinos centruose.

1871 metais baigėsi Prancūzijos – Prūsijos karą. Prancūzija pasidavė.

1932 metais Japonijos armija okupavo Šanchajų Kinijoje.

1935 metais Islandija tapo pirmąją pasaulio valstybe, įteisinusia abortus tuo atveju, jei to reikalauja nėščiosios sveikata arba socialinė padėtis.

1986 metais praėjus vos 72 sekundėms po starto sprogo JAV erdvėlaivis „Challanger“. Žuvo 7 astronautai.

 

Vardadienį šiandien švenčia Tomas – dvynys. Šį vardą nešiojantys žmonės savo vardadienį minėti gali net 8 kartus per metus.

Pasveikinti taip pat galite Gedautą – gedintį, Nijolę – požemio valdovę, Leonidą – panašų į liūtą ir Manfridą – taikos saugotoją. 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 249 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,