Mano Gargždai



Veiviržėnuose senos durys virto meno šedevrais (vaizdo įrašas)

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Naujam gyvenimui prikeltas Kultūros centro pastato fasadas. A. Rimkuvienės nuotr. Naujam gyvenimui prikeltas Kultūros centro pastato fasadas. A. Rimkuvienės nuotr.

„Mes nesitikėjome, kad svajonės gali tapti realybe“, – liepos 9-ąją susirinkusiems į kūrybinių dirbtuvių uždarymą sakė Veiviržėnų kultūros centro direktorė Laura Netalimova. Iš tiesų, per devynias plenero dienas vietiniai menininkai, kviestiniai svečiai ir miestelio įstaigos pademonstravo neįtikėtiną susitelkimą ir nuostabiausius kūrybinius sprendimus, kurie papuošė veiviržėniškių suneštas senas nebenaudojamas duris. Bendruomenės iniciatyva naujam gyvenimui buvo prikeltas ir Kultūros centro pastatas, kurio originali puošyba nuo šiol džiugins ir gyventojus, ir pravažiuojančius. Iš viso buvo sukurta 14 informacinių stendų-durų bei dar 20 durų buvo pakabintos ant Kultūros centro pastato sienos.

 

Plenero tikslas – atskleisti miestelio istoriją

Mažosios kultūros sostinės vardą Veiviržėnai nori pateisinti su trenksmu – tą įrodė pristatyti plenero rezultatai. Kiekvienos durys – išskirtinės ir ypatingos, jos – meniškai apipavidalinti informaciniai stendai, atskleidžiantys įvairias miestelio istorines vietas: Rinkos aikštę, bažnyčią, buvusią pieninę, arklių keityklą, Padagų sodybą. Duryse galima išvysti istorinių momentų, susijusių su žydų gyvenimu, Oginskių vizitais, signataru Jurgiu Šauliu. Nors uždarymo metu jos buvo eksponuojamos miestelio centre, tikimasi visoms joms rasti vietą įvairiose Veiviržėnų erdvėse. Taip gyventojai, turistai, galės sužinoti įdomių faktų apie gyvenvietę.

Besisukančių keturių durų kompoziciją sukūrę menininkai – Valdonija Sausaitytė-Karaliūnienė, Liudmila Liaudanskaitė, Lina Nikartienė ir Vytautas Bliūdžius – pasakojo, kad pagrindinis šią aikštę ir jų darbus vienijantis akcentas – akmenimis grįsta gatvė, brukas.

„Mūsų tikslas buvo ant durų pavaizduoti turgų ir amatus Veiviržėnuose nuo 17 a. iki šių dienų“, – kalbėjo vietos tautodailininkė V. Sausaitytė-Karaliūnienė, pridurdama, kad ne vieną valandą konsultavosi, kad sužinotų, kokie užrašai anuomet buvo ant parduotuvių, amatininkų dirbtuvių.

Akvarelės, keramikos technika puoštos durys atskleidžia daug informacijos apie ano meto Rinkos aikštę, pavyzdžiui, galima išvysti žemininkus, kurie su vėliava ant arklių saugodavo tvarką mugių metu.

 

Įdėją pristato Rinkos aikštės tematika kūrę menininkai. A. Rimkuvienės nuotr.

 

Bažnyčios tematika duris puošusios menininkės atviravo, kad pradžia iš tiesų nebuvo lengva – reikėjo duris šveisti, gramdyti, vėliau teko praleisti dieną muziejuje, daug skaityti ir domėtis.

Bažnyčia, atkreipė dėmesį menininkės, pavaizduota kitokiu bokštu, nes toks egzistavo iki tol, kol jį nuvertė audra.

„Kai tryniau duris, radau skylutę, kadangi Lina turėjo molio, nulipdžiau rožančių, jis pravertas pro skylutę“, – netikėtus kūrybinius sprendimus komentavo bažnyčią tapiusi menininkė Edita Paulauskienė.

Kviestinė menininkė iš Latvijos Kristina Beltė kartu su dukra tapė metų laikus.

„Kai lankėmės ekskursijoje, mačiau labai gražų parką, kurį kartu kūrė žmonės, berželius, piliakalnį ir nusprendėme tai pavaizduoti“, – pasakojo menininkė, labai dėkodama organizatoriams už šiltą priėmimą.

 

Kūrybinėse dirbtuvėse dalyvavę menininkai su veiviržėniškiais. Veiviržėnų kultūros centro nuotr.

 

Dėkojo prisidėjusiems

Veiviržėnų kultūros centro vadovė džiaugėsi, kad Kultūros tarybos ir Klaipėdos rajono savivaldybės remiamas projektas – itin sėkmingas.

„Projekto kultūros centro komanda: Irena, Neringa, Marius, Domantas ir esame dėkingi ir labai laimingi, kad mus supa fantastiški, nuoširdūs žmonės. Laimingi, kad iš naujo atradome kai kuriuos žmones – tai tautodailininkė Valdonija Sausaitytė-Karaliūnienė ir laisvasis menininkas Artūras Nikitinas“, – renginio metu padėkos žodžius reiškė L. Netalimova.

Ji akcentavo, kad visos įstaigos, susitelkusios kartu, gali kalnus nuversti, tad dėkojo prie kūrybinių dirbtuvių prisidėjusiai Muzikos mokyklai, gimnazijai, seniūnijai, Amatų centrui. Taip pat projekte dalyvavusiems menininkams.

„Žinoma, esame dėkingi Veiviržėnų bendruomenei, nes žmonės neskaičiuodami nei valandų, galbūt turėdami galimybę ilgajį savaitgalį praleisti su šeima, prie jūros, miške ar kitur, visi, vyrai, moterys ir netgi mažiausieji vaikučiai buvo kartu su mumis. Kalė, dažė, piešė, lipdė. Visus rezultatus matome čia, – bendruomenės susitelkimu didžiavosi Kultūros centro direktorė. – Tikiu, kad esame, buvome ir būsime pati šauniausia komanda.“

Veiviržėnų kultūros centro renginių organizatorė, vedusi renginį, Irena Juciuvienė taip pat reiškė padėkos žodį visiems miestelio gyventojams, kurie „kaip skruzdės iš savo namų sunešė duris.“ Jos teigimu, Žemgulių šeima projektui padovanojo net 20 senų durų.

 

Dalis menininkų kūrybos – vaizdo įraše: (pasirinkite aukščiausią kokybę)

 

Džiaugėsi ir rezultatais, ir bendruomene

Viena iš kūrybinių dirbtuvių iniciatorių, Veiviržėnuose kurianti tautodailininkė, muziejininkė, lėlininkė, dailės mokytoja ekspertė V. Sausaitytė-Karaliūnienė, neslėpė džiaugsmo.

„Šiandien, atėjus čia, jaučiu, kad širdis lipa į viršų ir bijau, kad neiššoktų iš džiaugsmo. Matau, kad mano kelerių metų svajonė, įgyvendinta“, – atviravo menininkė, pridūrusi, kad labai nustebino, kad tiek daug kūrybingų žmonių gyvena Veiviržėnuose.

Būtent jos iniciatyva prie projekto prisijungti buvo pakviesti žinomi menininkai: „Pačią pradžią prisiminus, kai pradėjau kalbinti iškilius menininkus, supratau, kad bus ganėtinai sudėtinga. Sakė, kas čia kaime eis paišyti Jūsų durų. Įsidrąsinusi paskambinau Rimai Baukaitei, kuri sako: „mes padarysime, sutelksime dailės mokytojus iš Klaipėdos regiono ir jie sąžiningai darbuosis“. Visa tai įvyko ir pasiteisino.“

V. Sausaitytė-Karaliūnienė pastebėjo, kad visi darbai labai aukšto profesinio lygio ir labai nuoširdūs. Be to, kuriant rasta labai įdomių istorijos detalių. Pavyzdžiui, kad Švėkšna neturėjo Magdeburgo teisės, o Veiviržėnai turėjo, gavo 1792 metais.

Menininkė vylėsi, kad šiandienos rezultatas uždegs kitiems ateities darbams ir projektams.

„Jeigu bus palaikymas, sutarimas, tikimės, kad galbūt ir ateityje jį galėsime pratęsti, svajonė rutuliosis į priekį ir turėsime dar daug gražių rezultatų“, – kalbėjo vietos tautodailininkė.

Dailininkė Rima Baukaitė, kurią projekto dalyviai pavadino dirbtuvių siela, džiaugėsi matydama itin susitelkusią bendruomenę: „Bendruomenė užvedė, kad mes turime tokiu pat pajėgumu dirbti.“

Ji atviravo, kad nors menininkai pratę daugiau dirbti ramesnėje aplinkoje, nuolatinis bendruomenės narių šurmulys ir pasiaukojimas žavėjo.

„Bendruomenės asmenys visokio amžiaus atėjo ir visiems patiko, matosi džiaugsmas ir pasididžiavimas miesteliu. Tokio pasiaukojimo mažai kur yra“, – kalbėjo R. Baukaitė, prisimindama tuos, kurie dirbo iki vėlyvos nakties.

Ji gyrė organizatorių komandą, kuri moka greitai dirbti ir spręsti problemas.

„Veiviržėnai bus pats sveikiausias miestelis, apeisite visus takelius, turėsite vaikščioti žiūrėti, prižiūrėti“, – apie skirtingose vietose planuojamas įkurti ekspozicijas kalbėjo menininkė iš Klaipėdos.

Ji menininkų vardu dėkojo „5 eglučių viešbučiui“ – Muzikos mokyklai, kurioje apsistojo. Dėkodama ji įteikė mokinės diplomantės raižinius „Kultūra žmoguje“, kurie turėtų papuošti mokyklos mokytojų kambario sienas. Taip pat dėkota ir simbolinės dovanėlės įteiktos Kultūros centro kolektyvui, renginių organizatorei I. Juciuvienei, maitinimui besirūpinusiai Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos valgyklos vedėjai Vidai Venckienei.

„Ateityje norėsime visus namus apipaišyti, jeigu leis,“ – šypdodamasi ateities planus atskleidė R. Baukaitė.

Ir kiti kalbinti menininkai sakė, kad kūrybinės dirbtuvės Veiviržėnuose paliko pačius geriausius įspūdžius, o labiausiai sužavėjo vietinių gyventojų nuoširdumas, energija.

 

Kūrybos procesas. Veiviržėnų kultūros centro nuotr.

 

Sveikino politikės

Renginyje dalyvavusi Seimo narė Rasa Petrauskienė taip pat negailėjo pagyrų Veiviržėnų žmonėms ir teigė, kad prie kiekvienų durų, norint susipažinti su jose pateikta informacija, reikia praleisti nemažai laiko.

„Esate pati šauniausia komanda, darėte neįtikėtinus dalykus. Kad veiviržėniškiai didžiuojasi savo miesteliu, žinojau, bet, kai atvažiavau, man galva apsvaigo, nežinojau pro kurias duris įeiti į šiltą vakarą. Šis projektas palietė kiekvieną šeimą: kas darė duris, kas idėją siūlė, kas darė valgyti. Visi duris atvėrė ir į kiekvienos šeimos širdis ir į platesnę menininkų bendruomenę“, – kalbėjo politikė.

Ji taip pat pasveikino ir įteikė dovaną Veiviržėnų kultūros centro centro direktorei Laurai Netalimovai, kuri šią vasarą minės 15-os metų šiame darbe sukaktį.

Vicemerė Audronė Balnionienė taip pat džiaugėsi vyraujančia puikia atmosfera ir rezultatais.

„Ta emocija, kuri trykšta ir ašaromis, yra net tik vakarai, ir rytai, ne tik paveikslai, durys, tai buvimo kartu pojūtis ar jausmas“, – kalbėjo Klaipėdos rajono mero pavaduotoja.

Ji ne kartą akcentavo, kad Veiviržėnų bendruomenę galima demonstruoti kaip pavyzdinę. A. Balnionienė taip pat palinkėjo, kad Veiviržėnai kultūros sostine būtų ne tik šiemet, bet visada.

Renginio metu koncertą surengė elektro folk grupė UraganiuS – Ramūnas Tamošauskas bei Airida Mockutė. Taip pat pasirodė Veiviržėnų kultūros centro vokalinis ansamblis „Viržis“. Susirinkusiuosius vietoje kepamais vafliais bei gira vaišino vietos šeimininkės. Taip pat buvo eksponuojama ir piešinių paroda – rezultatas Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dienos kūrybinių dirbtuvių, į kurias pakvietė menininkai.

 

Plenere kūrę menininkai: Kristina Belte, Algimantė Stonkutė, Valdonija Karaliūnienė, Liudmila Liaudanskaitė, Vytautas Bliūdžius, Alva Giržadienė, Jurgita Burbienė, Rima Baukaitė, Lina Nikartienė, Edita Paulauskaitė, Artūras Nikitinas, Estera Adiene, Diana Behm, Adelė Burbaitė, Marius Kakta.

 

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba ir Klaipėdos rajono savivaldybė.

 

Daugiau renginio akimirkų – A. Rimkuvienės ir Veiviržėnų kultūros centro nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 165 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,