Mano Gargždai



Vaikų žaidimų aikštelės: kokie naudojimo bei saugos reikalavimai?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

Kartais Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos gauna gyventojų paklausimų arba skundų dėl vaikų žaidimų aikštelių ir vaikų žaidimų patalpų įrengimo viešosiose vietose, jų naudojimo ir priežiūros sveikatos saugos reikalavimų. Todėl siekdami, jog būtų sumažintas vaikų traumatizmas netinkamai įrengtose vaikų žaidimų aikštelėse ir vaikų žaidimų patalpose, informuojame, kad pagrindinius vaikų žaidimų aikštelių ir patalpų viešosiose vietose įrengimo, jų naudojimo ir priežiūros sveikatos saugos reikalavimus nustato Lietuvos higienos norma HN 131:2015 „Vaikų žaidimų aikštelės ir patalpos. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“.

 

Žaidimų aikštelių ar patalpų įrengimas

Svarbu atkreipti dėmesį, kad žaidimų aikštelės danga, įranga bei jos išdėstymas atitiktų Lietuvos standartų reikalavimus. Būtina, kad įrengiamos žaidimų aikštelės įranga turėtų atitikties sertifikatą bei surinkimo, naudojimo ir priežiūros instrukcijas valstybine kalba. Prieš pradedant naudoti naujai įrengtas žaidimų aikšteles ar patalpas – jų įranga turi būti patikrinta. Patikrinimą turi atlikti akredituota Lietuvos standarto LST EN ISO/IEC 17020:2012 atitikčiai kaip A tipo kontrolės įstaiga bei turi būti išduodamas kontrolės ataskaitos arba kontrolės sertifikatas.

Vaikų žaidimų aikštelėje gerai matomoje vietoje turi būti pritvirtinta žymena, kurioje būtų nurodyta ši informacija:

bendrasis telefono numeris, kuriuo galima skambinti įvykus avarijai;

telefono numeris, kuriuo galima skambinti techninės priežiūros personalui;

žaidimų aikštelės pavadinimas, adresas, savininkas;

kokio amžiaus vaikams žaidimų aikštelė skirta;

paskutinį kartą atliktos žaidimų aikštelės įrangos pagrindinės metinės kontrolės data;

kita reikalinga informacija.

 

Žaidimų aikštelės/patalpų įrangos priežiūra

Žaidimų aikštelės turi būti ne tik teisingai įrengiamos, bet ir nuolat teisingai prižiūrimos bei valomos, žolė šienaujama, takeliai žiemą turi būti neslidūs, šiukšliadėžės nuolat ištuštinamos. Jeigu žaidimų aikštelėse įrengiamos smėlio dėžės, smėlis jose turi būti pakeičiamas ar atnaujinamas kiekvieną pavasarį ir pagal epidemiologines reikmes (esant užteršimui šiukšlėmis ar kitomis priemaišomis, nustačius askaridžių, plaukagalvių, toksokarų echinokokų ir kitų helmintų kiaušinių). Žaidimų patalpose naudojami žaislai turi būti saugūs, atitikti vaikų amžių ir nekelti pavojaus vaikų sveikatai.

Žaidimų patalpose esanti įranga ir žaislai turi būti švarūs, lengvai valomi ir dezinfekuojami (valymo ir dezinfekcijos priemonės turi būti laikomos vaikams neprieinamoje vietoje). Svarbu atkreipti dėmesį, kad asmenys, dirbantys su valymo, dezinfekcijos priemonėmis, turi vadovautis gamintojų instrukcijomis bei saugos duomenų lapuose nurodytais sveikatos saugos reikalavimais.

Žaidimų patalpose neturi būti graužikų ir nariuotakojų, prireikus atliekamas privalomas profilaktinis aplinkos kenksmingumo pašalinimas (dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija) teisės akto nustatyta tvarka.

Žaidimų aikštelių, patalpų įrangos ar dangos defektai, galintys kelti grėsmę vaikų saugai, turi būti nedelsiant pašalinti, jeigu to padaryti neįmanoma, reikia užtikrinti, kad įranga nebūtų naudojama (ji blokuojama ar pašalinama).

 

Už žaidimų aikštelių, patalpų įrangos atsakingi asmenys

Už žaidimų aikštelių, patalpų įrangos priežiūrą ir saugą atsako juos eksploatuojantys juridiniai ir fiziniai asmenys. Savininkams nepaskyrus žaidimų aikštelių ir (ar) patalpų eksploatuotojo, už jų priežiūrą ir saugą atsako savininkai.

Pastebėjus blogai įrengtas ar prižiūrimas viešosiose vietose Klaipėdos rajone vaikų žaidimų aikšteles ir vaikų žaidimų patalpas, pirmiausia reikėtų kreiptis į vaikų žaidimų aikštelių ir vaikų žaidimų patalpų savininkus, jei tai nepadeda – į Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Klaipėdos departamento Gargždų skyrių (Kvietinių g. 8, Gargždai, tel. (8 46) 45 23 01, faks. (8 46) 45 23 01, el. p. ).

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 376 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,