Mano Gargždai



Rudeninė akcija: aikštelėse nemokamai dalinamas kompostas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
KRATC nuotr. KRATC nuotr.

11 500 tonų – tiek pernai Klaipėdos regiono gyventojai išrūšiavo ir perdirbimui į kompostą atidavė žaliųjų atliekų: lapų, šakų, sodo ir daržo derliaus likučių. Tai apie 10 procentų daugiau, nei ankstesniais metais. Pagal Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) statistiką, būtent rugsėjį prasideda žalienų tvarkymo pikas, kuris tęsiasi iki lapkričio pabaigos.

 

„Iš viso regione turime 7 žaliųjų atliekų priėmimo aikšteles ir ten iš gyventojų žaliąsias atliekas priimame nemokamai. Ten pat šios atliekos priimamos ir iš juridinių asmenų tačiau jiems ši paslauga kainuoja. Apmokestinimo tvarka skiriasi todėl, kad gyventojams žaliųjų atliekų sutvarkymas mūsų administruojamose aikštelėse yra įskaičiuotas į metinę rinkliavą, tad papildomai mokėti nereikia“, - aiškino Ramunė Šličienė, KRATC Ekologinės infrastruktūros skyriaus viršininkė.  

Žaliosios, arba dar kitaip vadinamos biologiškai skaidžios, atliekos sudaro daugiau nei pusę gyventojų išmetamų atliekų. Tik, pasak aplinkosaugininkų, dar ne visada jos pakliūna ten, kur turėtų. Didžiausia rūšiavimo klaida, kai jos išmetamos į bendrą komunalinių atliekų konteinerį.

„Žmonės neretai piktinasi, kad kieme esantys konteineriai skleidžia nemalonius kvapus. O tuos erzinančius aromatus sukelia ne kas kita, kaip biologiškai skaidžios atliekos. Jei vaisių ar daržovių likučiai išmetami į bendrą konteinerį, neišvengiamai po dienos kitos prasideda puvimo procesai ir pasklinda nemalonūs kvapai“, - pasakojo ekologė.    

Kita problema, kad išmestos į komunalinių atliekų konteinerius žalienos užteršia perdirbimui tinkamas popieriaus ar plastiko pakuotes. Be to žaliosios atliekos yra nesunkiai perdirbamos ir gali virsti puikia trąša. Būtent todėl regiono gyventojai raginami naudotis visomis žaliųjų atliekų rūšiavimo galimybėmis. Geriausia iš jų – kompostavimas. Įsirengus ar įsigijus kompostavimo dėžę visas žaliąsias bei virtuvės atliekas, išskyrus mėsos ar žuvies likučius, geriausia supūdyti ir paversti derlingu juodžemiu tiesiog savo kieme. Daugelis Klaipėdos regiono savivaldybių pageidaujantiems kompostuoti suteikia nemokamas kompostines. O tiems gyventojams, kurie neturi galimybės ar sąlygų kompostuoti patys, savivaldybės turėtų padėti civilizuotai atsikratyti žalienomis. Pavyzdžiui, Klaipėdoje individualių namų savininkai gali gauti konteinerį žaliųjų atliekų surinkimui, kurį vežėjai, kaip ir kitas atliekas, ištuština pagal nustatytą grafiką.

Sukaupę didesnį kiekį nugenėtų šakų, lapų ar kitų žaliųjų atliekų gyventojai patys jas gali atgabenti į savo savivaldybei priskirtą žaliųjų atliekų aikštelę, ir tuo pačiu važiavimu iš ten pasiimti nemokamai dalinamo komposto.

„KRATC aikštelėse žaliosios atliekos yra pūdomos, specialia technika vartomos, sijojamos, kol virsta derlingu juodžemiu. Šį pavasarį pajutome gyventojų antplūdį ir pirmąkart per septynerius metus keliose aikštelėse netgi pritrūkome komposto. Bet per vasarą mūsų sijotuvas keliavo po viso regiono aikšteles, vėl sukaupėme rezervą ir, kaip kasmet, šį rudenį nemokamai dalinsime kompostą“, - sakė R. Šličienė.

Kiekvienam Klaipėdos regiono gyventojui iš KRATC žaliųjų atliekų aikštelių leidžiama nemokamai pasiimti iki 500 kilogramų komposto. Bet transportu ir pasikrovimu turi pasirūpinti pats žmogus.

 

Šiuo metu komposto yra šiose KRATC administruojamose žaliųjų atliekų aikštelėse:

Klaipėdos miesto žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelė (Kaukėnų g. 21, Glaudėnų kaimas): dirba I – V nuo 8 iki 16 val., tel. 8 633 25 887.

Neringos miesto aikštelė (Nidos-Smiltynės pl. 12): dirba II-V 9-18 val., VI 10-14 val., tel. 8 659 29420.

Palangos miesto aikštelė (Jurgučio g. 13, Joskaudų kaimas): dirba II-V 9-18 val., VI 10-14 val., tel. 8 630 08992.

Šilutės rajono aikštelė (Šyšos g. 1a., Rumšų kaimas): dirba II-V 9-18 val., VI 10-14 val., tel. 8 630 08994.

Skuodo rajono aikštelė (Piliakalnio g. 20, Puodkalių kaimas): dirba II-V 9-18 val., VI 10-14 val., tel. 8 630 08936.

Kretingos rajono aikštelė (Sodžiaus g. 86, Ankštakių kaimas): dirba II-V 9-18 val., VI 10-14 val., tel. 8 630 08993.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 298 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,