Mano Gargždai



Dulkys: skaičiai kelia nerimą, turime stabdyti ateinančią bangą

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Domanto Pipo/DELFI.LT nuotr. Domanto Pipo/DELFI.LT nuotr.

Kartu su šalies vadovais pirmadienį nuo koronaviruso pasiskiepijo ir sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. Kaip ir prieš tai besiskiepiję prezidentas Gitanas Nausėda, premjerė Ingrida Šimonytė ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, A. Dulkys rinkosi skiepytis „AstraZeneca“ vakcina.

Marškinėliais su šūkiu „Petys už laisvę“ pasidabinęs ministras A. Dulkys skiepijosi pirmadienį popiet, Naujosios Vilnios poliklinikoje.

 

Gali būti, kad skiepytis reikės kas sezoną

Pasiskiepijęs ministras džiaugėsi, kad jaučiasi puikiai, o skaudėti neskaudėjo. „Kaip tam filmuke – bakst ir viskas“, – juokavo A. Dulkys. A. Dulkys žurnalistams sakė, kad kol kas iki galo neaišku, kiek laikysis paskiepytų žmonių imunitetas. „Labai tikėtina, kad gali būti tam tikras sezoniškumas. Aš pats ne kartą esu taip sakęs, kad tai gali būti mūsų gyvenimo rutina. Gali būti, kad bus, kaip ir su visais skiepais ir tai turės savo tam tikrą cikliškumą, kaip ir virusas turi savo gyvenimo ciklą“, – teigė ministras.

 

100 proc. apsauga nuo sunkiausių komplikacijų ir mirčių

A. Dulkys mano, kad jo ir kitų šalies vadovų viešas paskiepijimas padės atstatyti visuomenės pasitikėjimą „AstraZeneca“ vakcina. „Reikia pripažinti, kad nuvilnijusi banga „AstraZeneca“ atžvilgiu per visą Europą, kada ir nacionalinės vaistų kontrolės agentūros ir visokie žinomi vakcinų ir vaistų kontrolės institutai rekomendavo stabdyti [skiepijimą ja], be abejo, neprisidėjo prie šios vakcinos reputacijos. Bet aš manau, kad farmokologinio budrumo sistema suveikė. Vis tiek Sveikatos apsaugos ministerija nėra reklamos agentūra.

Visų pirma žmonių saugumas pagrindinis dalykas. Vis daugiau randame atsakymų į klausimus. Štai ir naujausi JAV tyrimai, kurie sako, kad beveik 80 proc. ši „AstraZeneca“ vakcina yra efektyvi beveik visų netikėtumų atžvilgiu. Kas dar džiugiau, kad ji praktiškai 100 proc. užtikrina apsaugą nuo pačių sunkiausių ligų ir nuo mirties. Man atrodo, čia svarbiausia žinutė“, – kalbėjo ministras. Kartu A. Dulkys pastebėjo, kad net ir po paskiepijimo taisyklių reikės laikytis.

 

Sumažino tiekimą Lietuvai

Ministras taip pat užsiminė, kad kovą tos pačios „AstraZeneca“ vakcinos tiekimas Lietuvai sumažintas beveik 40 proc. „Ta žinia atitolina mūsų norą pradėti masinį vakcinavimą. Šią savaitę planuojame atnaujinti vakcinavimo planą, grafiką, sudėdami į vieną vietą visas žinias, kurias šiuo metu turime iš gamintojo. Šiandien turime apie 40 tūkst. „AstraZeneca“ vakcinų. Šiandien turi atvykti dar virš 40 tūkst. „Pfizer“ vakcinų, yra dar virš 10 tūkst. „Modernos“ vakcinų. Tai reiškia, kad artimiausios savaitės bėgyje mūsų sandėliuose yra apie 90-100 tūkst. vakcinų, kurias skatintume vakcinavimo centrus kuo greičiau sunaudoti. Todėl ir esu aš čia“, – aiškino A. Dulkys.

 

Aktyviau skiepys ir savaitgaliais

Kartu A. Dulkys pripažino, kad vakcinavimo apimtys savaitgaliais jo netenkina. „Rytoj turime susitikimą su savivaldybėse veikiančiais vakcinavimo centrais. Ruošiamės tartis. Jau kviesime pradėti darbą šeštadieniais ir sekmadieniais. To iki šiol nedarėme sąmoningai, nes tie likučiai vakcinų, kiek jų būdavo, su tuo būdavo pilnai susitvarkoma ir darbo dienomis. Šiandien jau situacija yra kita ir jau turime pradėti dirbti ir šeštadieniais, ir sekmadieniais“, – teigė ministras. Kol prasidės masinis skiepijimas, ketinama dar kartą peržiūrėti ir skiepijamų žmonių prioritetus, pvz., pedagogų skiepijimą. „Svarstoma ir apie tai, nes ugdymo ir švietimo sritis yra prioritetinė. Tačiau šiandien, ką pakeitėme nuo penktadienio, norime dar esamose priortitetinėse grupėse sudaryti galimybę visiems galutinai apsispręsti dėl „AstraZeneca“ ir tokiu būdu pagreitintu judame per visas prioritetines grupes, kas, tikiuosi, bus padaryta“, – žadėjo A. Dulkys.

Sveikatos apsaugos ministerijos vadovas sakė, kad šiuo metu svarstoma ir galimybė sudaryti galimybę į mokyklas grįžti ne tik pradinukams, bet ir abiturientams. „Svarstome ir dėl to, kaip reikėtų vakcinuoti, ir prioritetus žiūrime. Tai – mūsų artimiausiuose planuose. Bet, žinote, nėra taip paprasta suderinti tikslus vienu metu, nes pagrindinis dalykas – grupės 80+, 75+, 70+ [metų], nes jose vakcinuotų žmonių procentas tikrai yra ne toks, kokio norėtume, tik iki 30–40 proc. Turėtume jį reikšmingai padidinti ir sudaryti galimybę šitiems žmonėms vakcinuotis“, – paaiškino ministras.

 

Sergamumas vėl auga

Kartu ministras pakvietė visus, kuriems yra galimybė pagal prioritetus skiepytis, būtinai tai padaryti, nes artimiausios trys savaitės Lietuvai bus išbandymas. „Dviejuose trečdaliuose Europos Sąjungos valstybių šiuo metu didėja sergamumas. Dviejuose trečdaliuose Lietuvos savivaldybių pradėjo augti skaičiai. Vilniaus regionine sugrįžome į ligoninių pilnėjimą, nes būtent Vilniaus regione, Marijampolėje mūsų sekoskaitos tyrimai rodo britiško štamo paplitimą ir tai yra labai pavojinga. Taip, kad artimiausios dvi-trys savaitės mums labai svarbios, kad mėgintume sustabdyti galimą bangą, kuri deja nuvilnijo per kitas valstybes. Vakcinavimas, testavimas profilaktinis ir kasdieninė mūsų higiena yra tos priemonės, kurios šiandien yra mūsų rankose“, – neabejojo ministras.

 

Skiepytis „AstraZeneca“ vakcina sutiktų ne visi politikai

A. Dulkys Seimo nesmerkė narių, kurie nenorėtų skiepytis „AstraZeneca“ vakcina. „Yra galimybė pasirinkti. Kai nusprendėme, kad reikia startuoti su politikų pavyzdžiu, kad reikia vakcinuotis, aš pakviečiau ir Vyriausybės narius, ir Parlamento, vakcinuotis būtent „AstraZeneca“ vakcina. Bet tai buvo tik kvietimas. Kiekvienas turi pilną teisę pasirinkti taip, kaip ir pakeitėme vakcinavimo tvarką, kad nuo šiol kiekvienas gali pasirinkti, kokią nori vakciną iš tų, kurios yra vakcinavimo centre“, – priminė A. Dulkys.

Ministras teigiamai įvertino ir Vilniaus savivaldybės mero Remigijaus Šimašiaus pristatytą idėją dėl imuniteto paso įdiegimo, tiesa, mano, kad jai įgyvendinti ankstoka. Primename, kad Vilniaus miesto savivaldybė pasiūlė šalyje įgyvendinti Imuniteto paso idėją. Tokiu būdu nuo COVID-19 paskiepytiems, persirgusiems arba reguliariai besitestuojantiems piliečiams būtų leista teikti ir naudotis iki šiol uždarytomis paslaugomis – kultūros, renginių, apgyvendinimo, maitinimo, prekybos, sporto sektoriuose bei bendrauti tarpusavyje.

 

Skiepijimą laikinai sustabdė

Primename, kad „AstraZeneca“ sulaukė didelio nepasitikėjimo po to, kuomet kai kuriems skirtingose šalyse paskiepytiems asmenims susidarė kraujo krešuliai. Dėl paskiepytiems žmonėms nustatytų tromboembolijos atvejų praėjusią savaitę skiepijimas minėtąja vakcina buvo laikinai sustabdytas Lietuvoje ir nemažoje dalyje kitų Europos valstybių. Ketvirtadienį Europos vaistų agentūra paskelbė, kad ši vakcina nuo koronaviruso yra saugi ir veiksminga, todėl Lietuvoje skiepijimą ja nuspręsta atnaujinti. Siekiant parodyti pasitikėjimą bendrovės britų ir švedų bendrovės „AstraZeneca“ ir Oksfordo universiteto sukurta vakcina, pirmadienį įsigaliojo sveikatos apsaugos ministro įsakymas, kuriuo į skiepijamų asmenų prioriteto eilę įtrauktas prezidentas, Seimo bei Vyriausybės nariai.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 353 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,