Mano Gargždai



Gargždų miestas-partneris Limanas ruošiasi atlaikyti galimą Rusijos agresiją

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Limano miesto savivaldybės nuotr. Limano miesto savivaldybės nuotr.

Trečiadienį Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas kalbėjosi su Donecko srityje esančio Limano miesto meru Oleksandru Žuravliovu ir išreiškė savo palaikymą, tvyrant įtampai Ukrainos pasienyje. Nuo 2019 m. Gargždus su Limanu sieja miestų partnerių bendradarbiavimo ryšys. Meras pasidalino sužinota informacija apie dabartinę padėtį šiame rytų Ukrainos mieste.

 

Kokia dabar atmosfera juntama Limano mieste?

Yra didžiulė įtampa. Ukrainos žmonės ruošiasi atremti agresiją.

Vis dėlto, Limano meras patikino, kad jokios panikos nėra. Yra vykdomas neblogas koordinavimas iš centrinės valdžios, gaunami nurodymai iš prezidento, parlamento. Yra žinoma, ką ir kaip reikia daryti, nes būtent ši – Limano – savivaldybė, su kuria mes bendradarbiaujame, yra įsikūrusi tik 100 km atstumu nuo separatistų užimtos teritorijos. Mes joje lankėmės prieš trejus metus ir jau tada jautėsi, kad tai yra pafrontė.

Mes su Limano meru susitarėme, kad galime susiskambinti bet kuriuo paros laiku, jeigu iškiltų problema ir reikėtų greitai gauti atsakymą.

 

Kokius didžiausius patiriamus sunkumus įvardijo Limano meras?

Kadangi tai yra pafrontės savivaldybė, ji turi daugiau problemų negu Kijevas. Galima justi ir ekonominius, tiekimo sunkumus, gyventojams yra sunkiau pasiekti darbo vietas. Tačiau, iš esmės, gyvenimas nėra sutrikęs, nėra kažkokio chaoso.

 

Kokių veiksmų iš Lietuvos tikisi Limano meras?

Vienas iš pagrindinių mero klausimų buvo, ar Lietuva būtų pasiruošusi priimti pabėgėlius. Vis tik šeimoms su vaikais ar moterims su vaikais gali tekti išvykti iš tos teritorijos. Ir aš klausiau Vidaus reikalų ministerijos, kaip būtų koordinuojama ši situacija, kaip pabėgėliai būtų skirstomi.

Ar mes turėtume galimybę, kaip Savivaldybė, turinti partnerystės ryšius su Limanu, priimti jo žmones, negaliu pasakyti. Jeigu bus galimybė priimti iš Limano – gerai, o jeigu ne – ir iš bet kurios srities ukrainiečiai bus laukiami. Kai prasidėjo kalbos, kad gali reikėti priimti Ukrainos piliečius, netgi žmonės pradėjo siūlytis, kad gali priimti juos į savo šeimas. Reikia pripažinti, kad ir Lietuvos, ir Klaipėdos rajono žmonės nuoširdžiai jaudinasi už Ukrainą ir jos žmones.

Šiandien Vidaus reikalų ministerija informavo, kad skirs Ukrainai papildomą 1,8 mln. eurų paramą, iš jos bus skiriama pinigų ir karinėms reikmėms.

Dabar pagalba yra vykdoma nacionaliniu mastu. Jeigu reikės, galimų pagalbos būdų ieškosime ir iš Savivaldybės pusės. Tačiau kol kas rajoniniame lygmenyje ir galimybių, ir būtinybės skirti lėšų nėra.

 

Kaip padidėjusi įtampa ir nežinomybė dėl regiono likimo paveiks Gargždų miesto bendradarbiavimą su Limanu?

Žinoma, tai priklausys nuo situacijos. Visi tikimės, kad blogiausias scenarijus neįvyks, padėtis per kurį laiką normalizuosis ir santykiai galės sugrįžti į ankstesnį lygį.

Jeigu įvyktų karinė intervencija, tada niekas negali pasakyti, kas būtų. Ir bendradarbiavimas tarp savivaldybių būtų įmanomas tik normaliomis sąlygomis.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 315 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,