Mano Gargždai



Jau šį rugpjūtį Klaipėdos r., Slengiuose, duris atvers naujas privatus darželis „Ankstyvosios edukacijos centras“

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Projektuotojų vizualizacija Projektuotojų vizualizacija

Ankstyvosios edukacijos centras – ugdys vaikus vadovaudamasis S.T.R.E.A.M., emocinio (intelekto) ugdymo bei sveikatingumo programomis, kurios bus siejamos per kontekstinį ugdymą. Naudojant šį metodą, vaikai per ugdymą keliauja sisteminga kryptimi, tą darydami sąmoningai – įsisavina teorines žinias, jas pritaiko praktikoje ar eksperimentuoja.

 

Ugdymo turinys bus glaudžiai siejamas su artimiausia vaiko aplinka, socialiniais kultūriniais jos pokyčiais. Bus siekiama, kad vaiko ugdymo patirtys jam būtų prasmingos, aktualios ir įdomios. Nauja informacija pateikiama vaiko gyvenimo patirties kontekste. Kuriamos ugdymo situacijos artimesnės realiam gyvenimui. Vaikai bandys suprasti „Kaip?“ bei „Kodėl?“.

Dauguma priešmokyklinių įstaigų iki šiol orientuojasi į S.T.E.M. (science, technology, engineering, mathematics) mokslą, technologijas, inžineriją, matematiką, kad lavintų vaikų kūrybiškumą. Mūsų „Ankstyvosios edukacijos centras“ žengia žingsnį į priekį ir supranta, kad kūrybiškumą, loginį mąstymą ir pasaulio pažinimą ankstyvuoju periodu padeda lavinti ne tik tikslieji mokslai, bet ir raidžių pažinimas, meilė knygai. Dėl to ugdysime skaitymo (R – reading, skaitymas) bei meninio lavinimo (A – arts, menai): piešimo, lipdybos, tapybos, muzikos, šokių, tradicinių kovos menų, tokių kaip karatė, įgūdžius.

S - Mokslas (Science)

T - Technologijos (Technology)

R - Skaitymas/rašymas (Read/writing)

E - Inžinerija (Engineering)

A - Menai (Arts)

M - Matematika (Mathematics)

S.T.R.E.A.M. ugdymas svarbus, nes vyksta intensyvi vaiko kognityvinė raida, taip pat per patyriminį pažinimą vaikas lavina smulkiąją ir stambiąją motoriką. STREAM filosofija sudaro ugdymui palankią ir patrauklią mokymo(-si) aplinką (mini laboratorijos ir pan.), aprūpintą inovatyviomis mokymo priemonėmis.

Todėl drauge su patraukliai ir moderniai įrengtomis grupės patalpomis mūsų darželyje bus atskiros erdvės: S.T.E.M. laboratorija, menų kambarys ir netgi skaitymo zonos.

 

Emocinis (emocinio intelekto) ugdymas – šalia kūrybinio lavinimo „Ankstyvosios edukacijos centre“ didelis dėmesys bus skiriamas lavinant emocijų pažinimą ir valdymą. Mūsų centre tikima, kad kiekvienas vaikas turi mokytis būti pagarbus, atsakingas, atsparus, atjaučiantis, malonus ir drąsus.

Todėl mūsų darželyje bus atskira erdvė sensorinis kambarys, kuriame vaikai galės nusiraminti, atsipalaiduoti, tyrinėti. Tai ypač aktualu mažiausiems darželio nariams – palengvina perėjimą iš namų aplinkos į darželio erdvę.

Projektuotojų vizualizacija

 

Darželyje bus naudojamos rytų, daugiausiai japonų, metodikos, tokios kaip Kimochi

Socialinio emocinio intelekto programa – Kimochi. Japonų kalba tai reiškia jausmą. Tai paprasta ir efektyvi ugdymo programa, kur smagios, įtraukiančios ir inovatyvios veiklos padeda vaikams įgyti pasitikėjimo savimi ir išmokti spręsti sudėtingas socialines-emocines situacijas. Septyni kimočiai – tai personažai, pasižymintys ne tik skirtingais pomėgiais, bet ir asmenybės bruožais. Vieni iš jų yra drovūs, kiti – grupės lyderiai, o treti išsiskiria dar kitais bruožais.

Menai. Rytų kultūroje tikima (ir mokslas tai patvirtina), kad emocinis intelektas itin lavėja per piešimą, lipdybą, tapybą, muziką, judesį, šokius, vaidybą ir tradicinius kovos menus.

Todėl mūsų darželyje bus atskira erdvė menams: piešimui, tapybai, muzikai. Mokymo erdvės bus spalvingos ir kiekvienoje iš jų bus galimybė atsiskleisti kūrybingumui.

Už 100 metrų nuo darželio savininkams priklauso 400 kv. m. salė, kur vaikai galės sportuoti, šokti, vaidinti, rengti pasirodymus tėveliams bei švęsti šventes.

Sveikatingumo ugdymas. Nėra gyvenime brangesnio dalyko už sveikatą, todėl darželyje bus skiriamas išskirtinis dėmesys sveikatingumui per judesį. Tad darželis ne tik turės didelę lauko erdvę judėti, lauko žaidimų aikštelę, bet ir salę, kurioje, net 150 kv. m. išklota tatamiu (minkšta danga), kad vaikai išmoktų teisingai atlikti gimnastikos pratimus bei įgautų taisyklingą laikyseną.

Kuo anksčiau vaikai išmokomi struktūrizuotai ir taisyklingai judėti, tuo didesnė tikimybė, kad vaikas noriai sportuos ir lankys sporto būrelius, norės konkuruoti ir džiaugtis judesio teikiamais privalumais: sveikata, greita reakcija, sveika kūno laikysena, tolerancija stresui bei turės pakankamai energijos įveikti dienos iššūkius.

Darželyje vyks choreografijos, gimnastikos, lengvosios atletikos ir tradicinių kovos menų (karatė) užsiėmimai vaikams.

Planuojama dirbti pagal individualią programą, parengtą vadovaujantis švietimo ir mokslo ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programų nuostatomis.

Pagrindiniai „Ankstyvosios edukacijos centro“ tikslai būtų ugdyti aktyvų, kūrybingą, atsakingą pilietį, įgijusį kompetencijas, būtinas sėkmingai socialinei integracijai ir mokymuisi visą gyvenimą, bei plėtoti dvasines, intelektines ir fizines asmens galias.

Savo veikloje sieksime įgyvendinti pagrindinį humanistinės pedagogikos principą – kiekvieno asmens vertės pripažinimas ir pagarba jam, asmens pasirinkimo laisvė ir atsakomybė.

Projektuotojų vizualizacija

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 320 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,