Mano Gargždai



Tvarumo ekspertė pataria, kaip teisingai rūšiuoti kosmetikos priemonių atliekas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Freepik.com nuotr. Asociatyvi Freepik.com nuotr.

Kur mesti saulės kremo buteliuką? Ką daryti su neišnaudotu plaukų lako flakonu? Šie klausimai gali kilti kiekvienai į savo kosmetikos krepšelį žvelgiančiai moteriai. Tvarumo ekspertė džiaugiasi tuo, kad šie klausimai apskritai kyla, nes kai yra noras, visada galima rasti ir atsakymus.

 

O kad jų nereikėtų ilgai ieškoti vienos didžiausių atliekų tvarkymo įmonių „Ekonovus“ Klaipėdos padalinio vadovė Neringa Jasaitė pataria, kaip teisingai rūšiuoti kosmetikos priemonių pakuotes.

 

Ar lietuviai teisingai rūšiuoja kosmetikos pakuotes? Kokias klaidas dažniausiai daro?

Vienareikšmiško atsakymo tikrai nėra. Galiu tik pasidžiaugti, kad vis daugiau žmonių atsakingiau žiūri į atliekų rūšiavimą apskritai, tačiau kur pasistengti ir stipriai pasitempti tikrai dar turime. Pastebėjau, kad rūšiavimo įpročiai labai skiriasi ir tarp įvairaus amžiaus grupių asmenų. Atsakingiausiai tai daro 25–40 metų amžiaus lietuviai.

Kosmetikos priemonių pakuočių rūšiavimas tikrai nėra populiarus, dažniausiai kaip pakuotė rūšiuojama popierinė dėžutė, kurioje kosmetikos priemonė, pavyzdžiui, veido kremas, buvo įpakuotas. Apie tai, kad ir pats kremo indelis yra pakuotė, kol kas susimąsto nedaugelis.

 

Kurgi reikėtų mesti tuščią buteliuką ar indelį nuo, pavyzdžiui, saulės kremo?

Šis klausimas tikrai aktualus vasarą. Tuščią, pilnai išnaudotą plastikinį buteliuką nuo saulės ar kito kremo reikėtų mesti į plastiko atliekų konteinerį.

 

Kur mesti tuščią metalinį flakoną nuo prausimosi ar skutimosi putų?

Labai svarbu, kad rūšiuojamos būtų tuščios pakuotės. Metalines pakuotes, tarkime, nuo prausimosi ar skutimosi putų, reikėtų mesti į plastiko pakuotėms skirtą konteinerį, nes dėl nedidelio išmetamų metalinių pakuočių kiekio šios atliekos yra surenkamos kartu. Vėliau atliekų perrūšiavimo metu plastikinės ir metalinės pakuočių atliekos yra atskiriamos.

 

Kur mesti tarą, kurioje dar yra likę kosmetikos priemonių: kremo, šampūno, plaukų lako ar pan.?

Esu už atsakingą vartojimą, tad tinkamas naudojimui kosmetikos priemones, kurios man nepatiko ar tiesiog netiko, pirmiausiai pasiūlau savo draugėms. Tai nuoširdžiai rekomenduoju daryti ir kitiems.

Jei niekas jūsų siūlomos kosmetikos priemonės nenori, siūlau pasielgti atsakingai ir, ištuštinus kosmetikos priemonės pakuotę, ją išmesti į plastiko ar stiklo atliekų konteinerį. Jei ir to daryti nenorite, kosmetikos priemonių tarą su kosmetikos likučiais reikėtų mesti į mišrių komunalinių atliekų konteinerį.

Tam tikra kombinacija, pavyzdžiui, puspilnis plaukų lako metalinis flakonas atliekų surinkimo ir tvarkymo metu gali sukelti nepageidaujamų pasekmių. Klaipėdos apskrityje turėjome tokį atvejį, kai presuojant atliekas, jos staiga užsidegė. Laimei, niekas nenukentėjo, ugnis laiku buvo užgesinta. Vėliau ieškodami incidento priežasčių, nustatėme, kad gaisrą galėjo sukelti pilnas plaukų lako buteliukas ar panaši atlieka. Tad labai svarbu pakuotes rūšiuoti atsakingai! Tuščias metalinis plaukų lako flakonas tikrai gali būti metamas į plastiko pakuotės atliekoms skirtą konteinerį, o jei jame dar likę lako, jį geriausia būtų tiesiog išpurkšti.

 

Daugelis jau žino, kad vaistų ir maisto papildų negalima mesti į šiukšliadėžę, jas reikia nunešti į vaistinę. O kur mesti nuo vaistų likusią plastikinę pakuotę su folija?

Dažna moteris savo grožį puoselėja ir iš vidaus gerdama maisto papildus. Jų pakuotės taip pat turėtų būti tvarkomos atsakingai. Patys maisto papildai turi galiojimo laiką, kaip ir vaistai ar kosmetikos priemonės. Nebetinkamus vartoti maisto papildus su jų originaliomis pakuotėmis kiekvienas iš mūsų galime nunešti į bet kurią vaistinę. Vaistinės yra atsakingos už tinkamą šių atliekų sutvarkymą. Plastikinę pakuotę, likusią nuo tablečių, reikėtų mesti į plastiko konteinerį.

 

Ekspertės patarimai:

  • Prieš išmesdami kosmetikos pakuotę, ją ištuštinkime.
  • Visos plastikinės ir metalinės tuščios pakuotės metamos į plastiko konteinerį, stiklinės – į stiklo.
  • Vartokime atsakingai: jei įsigyta kosmetikos priemonė netinka, pirmiausia pasiūlykite ją kitiems.
  • Nebenaudojamus ar pasibaigusio galiojimo grožiui skirtus maisto papildus, kaip ir vaistus, neškime atiduoti į vaistines.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 281 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,