Mano Gargždai



Korupcijos prevencijos ir kontrolės efektyvumas: naujovės, galimybės ir priemonės

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Corbis nuotrauka. Asociatyvi Corbis nuotrauka.

Neseniai vyko Korupcijos prevencijos ir kontrolės komisijos posėdis. Apie svarstytus klausimus ir kitas korupcijos prevencijos ir kontrolės aktualijas kalbamės su Administracijos direktoriaus pavaduotoja komisijos nare Ligita Liutikiene.

 

Jau nemažai metų dirbate Korupcijos prevencijos ir kontrolės komisijoje, praėjusioje kadencijoje buvote ir jos pirmininkė, - kokius pagrindinius pokyčius pastebite šioje srityje? Ar savivaldos lygmeniu korupcijos prevencija ir kova su ja tampa veiksmingesnė?

Vykdydami, kas priklauso pagal įstatymus, tuo pačiu stengiamės, kad korupcijos prevencija ir kontrolė būtų kuo mažiau formali ir kad ne tik šios komisijos nariai bei etatinė darbuotoja Danguolė Kerpė, kuri yra Viešosios tvarkos skyriaus vyriausioji specialistė, bet ir visi darbuotojai atsakingai vertintų tiek savo darbą, tiek elgesį su interesantais, tiek priimamus teisės aktus, − atsakomybė plačiąja prasme yra pirmas žingsnis užtikrinant realią korupcijos prevenciją. Svarbi naujovė, susijusi būtent su teisės aktų antikorupciniu vertinimu neseniai įtvirtinta Vyriausybės nutarimu, − teisės akto rengėjas nebevertina pats parengto projekto, o tai turi vertinti paskirtas specialistas. Dabar tai darys vyriausioji specialistė Danguolė Kerpė. Vertinant teisės akto projektą, reiks gana išsamiai atsakyti į klausimus pagal minėtu nutarimu patvirtintą formą, − taigi šioje srityje korupcijos prevencija bus tikrai efektyvesnė.

Daug geriau pavyksta įgyvendinti ir Korupcijos prevencijos programos įgyvendinimo priemonių planą. Dvimetės programos priemonės beveik visos, išskyrus mokinių piešinių konkursą, kuris dar vyks, yra sėkmingai įgyvendintos.

 

Kokias svarbiausias priemones paminėtumėte?

2013 m. atliktas korupcijos pasireiškimo tikimybės nustatymas Viešųjų pirkimų skyriuje (vertinant veiklą, susijusią su viešųjų pirkimų vykdymu ir veiklos kontrole, taip pat − ar aiškūs sprendimų priėmimo, veiksmų atlikimo kriterijai, terminai). Siekiant Viešojo administravimo srityje nustatyti tikslias ir aiškias sprendimų priėmimo procedūras, mažinti tarnautojų veikimą savo nuožiūra, buvo papildyta leidimų išdavimo įrengti išorinę reklamą tvarka, paruošta gyventojų pareiškimų, skundų, prašymų registravimo tvarka. Viešieji pirkimai vykdomi per VšĮ Centrinę projektų valdymo agentūrą (CPO), viešųjų vaistinių preparatų pirkimas iš dalies vykdomas per CPO.

Kaip numatyta Korupcijos programos priemonių įgyvendinimo plane, nuolatos teikiama reikiamos formos ir turinio informacija LR specialiųjų tyrimų tarnybai. Atlikta rajono gyventojų apklausą internetinėje svetainėje korupcijos savivaldybėje lygiui nustatyti.

 

Kokie šios anketos rezultatai ir ką galima iš jos spręsti?  

Apklausoje iš tiesų dalyvavo nedaug respondentų – tai liudija, deja, ir menką visuomenės susidomėjimą korupcijos prevencijos ir kontrolės dalykais savivaldoje, nors 41 procentas atsakiusiųjų į anketos klausimus mano, kad korupcijos paplitimo priežastys yra visuomenės aktyvumo stoka kovojant su korupcija. Nors 73 procentai apklaustųjų atsako, kad jie praneštų apie korupcijos atvejį, tačiau Savivaldybės pagrindiniame puslapyje skelbiamu pasitikėjimo linijos telefonu 400 008 per beveik penkerius metus faktiškai nesame gavę pranešimų, kaip ir nerandame jų įmestų į specialią pašto dėžutę pagrindinėje Savivaldybės fojė. Respondentai nurodo, kad kai kurių Savivaldybės padalinių darbuotojams yra davę kyšį. Ar tai tiesa, sunku pasakyti. Specialiųjų tyrimų tarnybos sprendimu šiuo metu Savivaldybės administracijos Viešųjų pirkimų ir Turto valdymo skyriuose atliekama korupcijos rizikos analizė, sulaukus išvados, apie tai galima bus kalbėti plačiau.

 

Paskutiniame Korupcijos prevencijos ir kontrolės komisijos posėdyje buvo pristatytas Specialiųjų tyrimų tarnybos  raštas su siūlymais korupcijos pasireiškimo tikimybės nustatymą pasirinktinai atlikti nuo dviejų iki penkių veiklos sričių ir kad veiklos sritis būtų parinkta iš Korupcijos prevencijos įstatymo 6 straipsnio nurodytų veiklos sričių, − kokios sritys parinktos?

Nutarta Korupcijos pasireiškimo tikimybės nustatymą atlikti maitinimo paslaugų organizavimo švietimo įstaigose bei mokinių nemokamo maitinimo mokyklose administravimo, nepasiturinčių šeimų mokinių aprūpinimo mokinio reikmenimis administravimo ir Savivaldybės valdomo turto valdymo, naudojimo ir disponavimo srityse.

Manau, kad šios sritys iš tiesų itin yra svarbios korupcijos prevencijos požiūriu, nes susijusios su labiausiai socialiai pažeidžiamų gyventojų, juolab vaikų, tinkamu poreikių užtikrinimu.

 

Ar Korupcijos prevencijos ir kontrolės komisijos nariai siūlo konkrečių priemonių ir būdų, kaip vienoje ar kitoje Savivaldybės veiklos srityje patikrinti galimus korupcijos atvejus?

Taip, siūlo. Pavyzdžiui, komisijos ir Savivaldybės tarybos narys Raimondas Simonavičius informavo, kad  Savivaldybės tarybos komiteto posėdyje kalbėta ir siūlyta atkreipti dėmesį, kaip skirstomos Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos lėšos, nes pats Sveikatos apsaugos skyrius dalyvauja programose ir pats šias lėšas skirsto. Komisija aiškinsis lėšų paskirstymo skaidrumą, − duomenis dėl lėšų paskirstymo ir kokie projektai buvo teikti, ar pasirašytos sąžiningumo deklaracijos, surinks atsakinga specialistė ir pateiks komisijai svarstyti. 

 

Ką galėtumėte pasakyti ar palinkėti rajono visuomenei, kuri visada iš valdžios ir kitų institucijų tikisi teisingų, skaidrių ir laiku atliekamų sprendimų?

Visuomenei – aktyvumo įsitraukiant į savivaldos reikalų tvarkymą per bendruomenių ir organizacijų veiklą, objektyvaus ir tolerantiško požiūrio vertinant Savivaldybės sprendimus ir jų įgyvendinimą.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 234 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,