Mano Gargždai



Rajono atliekas rūšiuos Gargždų pašonėje

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Asociatyvi Liepos Savickaitės nuotrauka. Asociatyvi Liepos Savickaitės nuotrauka.

Penktadienį Klaipėdos rajono savivaldybės administracijoje vyko Viešųjų pirkimų komisijos posėdis. Jame įmonių atstovai pristatė siūlomus įsigyti įrenginius, be to, paaiškėjo, kur bus rūšiuojamos rajono atliekos.

 

Konkreti vieta – paslaptis?

Posėdžio metu buvo tariamasi dėl planuotų ir neplanuotų prekių pirkimo skubos tvarka: antrinių žaliavų konteinerių komplektų (60 komplektų), pusiau požeminių konteinerių įsigijimo ir įrengimo suprojektuotose vietose (10 aikštelių), mišrių komunalinių atliekų ir antrinių žaliavų konteinerių sužymėjimo ir valdymo programinės įrangos, komunalinių atliekų ir antrinių aikštelių įrengimo Gargždų mieste (10 aikštelių) bei atliekų rūšiavimo ir svėrimo stebėjimo ir fiksavimo įrangos.

Prasidėjus posėdžiui, VšĮ „Gargždų švara“ direktorius Rimantas Martinkus patikino, kad visi šie dalykai yra labai svarbūs, nepriėmus sprendimo sustos visi procesai.

Šie klausimai aktualūs ir gyventojams. Pavyzdžiui, kaip teigė R. Martinkus, gautas ne vienas skundas dėl to, kad prie konteinerių nėra tvarkos, užaugusi žolė, sunku prieiti, todėl reikia tai išspręsti, pavyzdžiui, konteinerių aikšteles išdėti plytelėmis.

Pastaruoju metu Klaipėdos rajono valdininkai įnirtingai linksniuoja rūšiavimo sąvoką. Klaipėdos rajono savivaldybė užsimojo skatinti gyventojus aktyviau rūšiuoti atliekas. Viena to priežasčių – išaugęs Dumpių sąvartyno vartų mokestis. Skelbiama, jog rūšiuojant atliekas rajonas galėtų sutaupyti apie 20 proc. lėšų lyginant su tuo, jei nieko nebūtų keičiama.

„Gargždų švaros“ paskelbtą konkursą rajone susidarančioms atliekoms rūšiuoti ir utilizuoti laimėjo bendrovė „Ekonovus“. Pasklidus žiniai, jog rajono atliekas žadama rūšiuoti Klaipėdoje, kilo nemenkas ažiotažas. Beje, pagal tarp minėtų įstaigų pasirašytą sutartį, pradėti rūšiuoti rajono buitines atliekas „Ekonovus“ turi nuo liepos 15 d.

Penktadienį vykusiame posėdyje prabilta, kad atliekos visgi bus rūšiuojamos Gargždų pašonėje.

„Klaipėdos miestas buvo pasirinktas todėl, kad mes ten viską turime – tai yra pigesnis variantas. Bet mes suradome kitą sklypą, kuris būtų Gargždų pramoninėje zonoje. Dabar tvarkome visus leidimus ir t.t.“, – į Tarybos nario Algirdo Liaudanskio klausimą, ar rūšiuotojas neturėjo kitos aikštelės, kaip tik Klaipėdos mieste, atsakė „Ekonovus“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Raimundas Čigas.

Tačiau jis nenorėjo įvardyti konkrečios vietos, kur tai bus daroma.

 

Siūlo modernią įrangą

Tarybos nariui Sigitui Karbauskui pasiteiravus, kada atliekos būtų pradėtos rūšiuoti, R. Čigas nurodė, jog planuojama – nuo spalio vidurio.

„Darbai turėjo prasidėti nuo liepos 15 d., sutartyje įrašytas punktas, kad dėl subjektyvių priežasčių terminą galima pratęsti 30 dienų. Iš „Ekonovus“ gavome prašymą rūšiavimą atidėti iki spalio. Susiskambinome su Viešųjų pirkimų tarnyba, sutartyje bus pakeistas punktas, kad terminą galima atidėti 90 dienų. Jei tada nestartuosime, grės sankcijos“, – aiškino R. Martinkus.

Kad darbai prasidėtų sklandžiai, teks įsigyti nemažai brangios įrangos. Atliekų rūšiavimo ir svėrimo stebėjimo bei fiksavimo įrangos ypatumus, kaip vyksta svėrimo procesas, pristatė kompanijos „KEMEK Engineering“ atstovas Mantas Zakas. Ši įranga Savivaldybei atsieitų apie 25 tūkst. Lt.

Mišrių komunalinių atliekų ir antrinių žaliavų konteinerių sužymėjimo ir valdymo programinės įrangos niuansus Klaipėdos rajono valdininkams pristatė Eugenijus Rimkevičius, įmonės „Technologinių paslaugų sprendimai“ vadovas. Jis nurodė, kad įdiegus šią įrangą, būtų galima kontroliuoti, kurie gyventojai nesilaiko atliekų rūšiavimo taisyklių, bus galima matyti, kuriam asmeniui konteineris priklauso. Ši sistema kainuotų maždaug 50 tūkst. Lt.

„Tarkime, jei matysis, kad konteineryje akivaizdžiai yra statybinės atliekos, bus galima tai nufotografuoti, identifikuoti, kieno tai konteineris“, – sakė E. Rimkevičius.

Taip pat posėdyje buvo aptarta būtinybė įsigyti naujų antrinių žaliavų konteinerių. Dabartiniai „varpeliai“ yra nepatvarūs, plastmasė – trapi, todėl per ketvirtį netenkama maždaug po vieną konteinerių komplektą. Svarstoma nusipirkti metalinių konteinerių. UAB „Skirmantera“ projektų vadovas Mantas Šyvokas tvirtino, kad tokie konteineriai yra patys ilgaamžiškiausi. 

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 342 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,