Mano Gargždai



Gidai ir kelionių organizatoriai žinių sėmėsi mokymuose „Gyvenimas etnografinių regionų paribyje“

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
TIC nuotr. TIC nuotr.

Klaipėdos rajono turizmo informacijos centras gegužės 26 d. gidams bei kelionių organizatoriams organizavo Klaipėdos rajono turizmo išteklių pristatymą ir mokomąją ekskursiją „Gyvenimas etnografinių regionų paribyje“. Mokymuose dalyvavo virš 20 gidų bei kelionių organizatorių.

 

Mokymų dalyviams Gargždų autobusų stotyje buvo pristatyti Klaipėdos rajono turizmo ištekliai, sezono naujienos bei turistiniai maršrutai. Vienas iš pristatytų turistinių-kultūrinių maršrutų – „Gyvenimas etnografinių regionų paribyje“. Kuo ypatingas šis maršrutas? Klaipėdos rajonas patenka į dviejų gana skirtingą politinę, ekonominę ir kultūrinę praeitį išgyvenusių Mažosios Lietuvos ir Žemaitijos etnografinių regionų teritorijas. Vakarinė Klaipėdos rajono dalis priklauso Mažajai Lietuvai, o rytinė - Žemaitijai. Nors dar iki XIII a. Lietuvos valstybės susidarymo dabartinio Gargždų miesto apylinkėse gyveno Vakarų baltų gentys, tačiau Vokiečių ordino ekspansija į Rytų Baltijos regioną kardinaliai pakeitė geopolitinę situaciją ir vietinių genčių etnogenezę. Situacija kiek normalizavosi po 1422 m. Melno taikos sutarties, kuria buvo nustatyta valstybinė siena tarp Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Vokiečių ordino valstybės. Nors per kelis amžius keitėsi abipus sienos buvusių valstybių politinė sąranga ir pavadinimai arba pačios valstybės, tačiau siena liko beveik nepakitusi iki pat 1923 m. Siena ilgus šimtmečius buvo perskyrusi lietuviško etnoso apgyvendintas teritorijas. Todėl gyvenimas skirtingų valstybių teritorijoje ilgainiui lėmė kultūriškai ir ekonomiškai skirtingų Mažosios Lietuvos ir Žemaitijos etnografinių regionų susiformavimą.

Po Klaipėdos rajono turizmo išteklių pristatymo, mokymų dalyviai autobusu išvyko į mokomąją ekskursiją „Gyvenimas etnografinių regionų paribyje“. Ekskursijos dalyviai vedami gidės M. Vasylienės aplankė parinktus maršruto objektus, labiausiai susijusius su buvusiu pasieniu, kurio buvimas per ilgus šimtmečius lėmė Mažosios Lietuvos ir Žemaitijos etnografinių regionų susiformavimą. Klaipėdos rajono etninės kultūros centre dalyviai buvo vaišinami pietus. Ekskursija užbaigta Gargždų (Kalniškės) piliakalnyje.

Klaipėdos rajono turizmo informacijos centras nuoširdžiai dėkoja visiems prisidėjusiems prie mokymų ir ekskursijos organizavimo: gidei M. Vasylienei už ekskursijos metu perteiktas naudingas žinias, Gargždų kultūros centrui už ekskursijai skirtą transportą, Klaipėdos rajono etninės kultūros centrui už jaukią pietums skirtą vietą, Brožių virtuvė“ už nuostabiai skanų troškinį.

Dalinamės renginio akimirkomis.

Daugiau informacijos apie maršrutą ir žemėlapį rasite čia: https://www.klaipedosrajonas.lt/gyvenimas-etnografiniu-regionu-paribyje/

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 84 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,