Mano Gargždai



Ukrainiečiams – galimybė mokytis lietuvių kalbos

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos rajono švietimo centro nuotr. Klaipėdos rajono švietimo centro nuotr.

Klaipėdos rajono švietimo centras, atliepdamas suaugusiųjų ukrainiečių siekį mokytis lietuvių kalbos, šių metų kovo–birželio mėnesiais organizavo mokymus, kuriuos baigė per trisdešimt ukrainiečių. Siekiama ir toliau sudaryti jiems sąlygas mokytis lietuvių kalbos.

 

Lietuvių kalbos mokymo poreikį išreiškė VšĮ „Asterix“ direktorė Anželika Ibrahimova, kuri padėjo sudaryti ir pageidaujančiųjų mokytis sąrašus. Minėtus kursus baigė 33 ukrainiečiai.

Lietuvių kalbos mokymo kursai padės ukrainiečiams ne tik geriau integruotis į rajono darbo rinką, bet ir įgytos lietuvių kalbos žinios bei patobulinti kalbėjimo įgūdžiai pravers kasdieniniame gyvenime. Suprantama, šių kursų dalyviai įgijo tik minimalių lietuvių kalbos mokėjimo žinių, taip pat jiems reikėtų tobulinti ir kalbos vartojimo įgūdžius. Siekiant aukštesnio kalbos mokėjimo lygio, būtina toliau gilinti lietuvių kalbos žinias bei vystyti kalbėjimo gebėjimus.

Lietuvių kalbos mokymo išlaidoms padengti lėšų skyrė Klaipėdos rajono savivaldybė.

Švietimo centras užmezgė bendradarbiavimo ryšius su Klaipėdos universiteto Lituanistikos ir užsienio kalbų centru. Vienas iš bendradarbiavimo siekių –  padėti ukrainiečiams kuo greičiau integruotis į gyvenimą Lietuvoje, sudarant platesnes ir lankstesnes galimybes mokytis valstybinės kalbos.

Lietuvoje gyvenantiems ukrainiečiams vieniems metams buvo pratęstas terminas išmokti lietuvių kalbą. Nutarimą, atidedant kalbos mokėjimo reikalavimų taikymą ukrainiečiams, rasite ČIA, o nutarimą „Dėl Valstybinės kalbos mokėjimo kategorijų nustatymo ir jų taikymo tvarkos aprašo patvirtinimo“ – ČIA.

Pagal poreikį tolesnių lietuvių kalbos mokymo kursų metu naudojama medžiaga bus orientuojama į valstybinės lietuvių kalbos mokėjimo kategorijų egzaminus, kuriuos kursų lankytojai, pasibaigus kursams, galės laikyti bazinėse mokyklose. Šiuo metu bazinės mokyklos funkcijas atlieka Gargždų „Kranto“ progimnazija.

Dėl šios priežasties būtina atlikti analizę dėl ukrainiečių, pageidaujančių toliau mokytis lietuvių kalbos. Rajono įmonės kviečiamos užpildyti anketą apie darbuotojų (Ukrainos karo pabėgėlių) poreikį nemokamai mokytis lietuvių kalbos. Ją rasite ČIA.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 167 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,