Mano Gargždai



Kvietinių kaimą terorizuoja „bambalinių“ gauja

Įvertinkite šį įrašą
(7 balsai)
Problemiškas Kvietinių jaunimas save vadina kaimo mafija. Facebook nuotrauka. Problemiškas Kvietinių jaunimas save vadina kaimo mafija. Facebook nuotrauka.

Prarasta karta. Taip Kvietinių kaimo gyventojai vadina gyventojams ramybės neduodantį jaunimą. Jiems iki gyvo kaulo įgriso nesibaigiantys vaikinų lėbavimai, daromos niekšystės ir kiti pažeidimai, tačiau su tuo sunkiai sekasi kovoti. Problema visiems žinoma, tačiau kaip ją išspręsti?

 

Nėra nieko švento

Portalui mano-gargzdai.lt Kvietinių gyventojas pasakojo, kad kaime yra susiformavusi jaunimo grupė, neduodanti ramybės kitiems žmonėms. Vaikinams – po 22-25 ir mažiau metų, dauguma jų darbo neturi, uždarbiauja nelegaliai ardydami mašinas ar kitokių trumpalaikių darbų prasimano.

Pasak kvietiniškio, minėti jaunimo atstovai nuolat girtauja, per naktis kaime skamba iš mašinų sklindanti muzika. Kadangi juos dažniausiai galima pamatyti su alaus „bambaliais“ rankose, vietiniai gyventojai vaikinus vadina „bambaliniais“.

Labiausiai Kvietinių gyventojus piktina tai, kad įžūliam jaunimui nebėra nieko švento.

„Pavyzdžiui, Užgavėnių laužas buvo sudegintas prieš dieną, šoko aplink jį „bambalius“ pasiėmę. Prieš Kalėdas papuošėme eglutę – jie nupuošė. Neseniai buvo nuniokotas stadionas – automobiliais „paišė saulutes“. Laksto po kaimą neaišku kokio blaivumo, nusipirkę mašinų po kelis šimtus litų“, – vardijo Kvietinių kaimo gyventojas.

Pasidomėjus, ar Dauparų-Kvietinių seniūnei Aušrai Norvilienei žinoma Kvietinių kaimo gyventojus kamuojanti problema, ji tvirtino, kad pažeidimus darantis jaunimas yra puikiai žinomas ir laikas nuo laiko jis pasirodo ne iš gerosios pusės.

„Dažniausiai pažeidimus daro tie patys asmenys. Vaikinai girtauja, šiukšlina. Pamatę kviečiame policijos įgaliotinį ir jis rašo protokolą, fiksuoja pažeidimus. Protokolų yra surašyta daug, momentais jie lyg nurimsta, paskui vėl atsigauna. Keli už didesnius pažeidimus yra sėdėję areštinėje, bet vėl grįžta“, – aiškino A. Norvilienė.

 

Užaugo prarasta karta

Nieko gero neduoda ir tai, kad kiti žmonės prisibijo ir, pamatę pažeidėjus, policiją kviečia ne visada.

„Kartais tas jaunimas yra sunkiai prognozuojamas. Dažniausiai gyventojai informaciją perduoda seniūnaičiui ir bendruomenės pirmininkui, tačiau pažeidimo metu policijai neskambina, o pasako po dienos ar dviejų, kai pažeidėjų jau ir pėdos būna ataušusios, o kažką daryti – per vėlu. Reikia kuo dažniau skambinti policijai“, – ragino A. Norvilienė.

Kvietinių bendruomenės pirmininkas Raimundas Daubaris teigė, kad minėti vaikinai ir policijos ne itin baiminasi.

„Jiems autoritetų nėra. Suaugusiųjų neklauso, policijos nebijo. Gyventojams jie kelia siaubą, o pasakyti niekas nieko negali – vis tiek neklauso, žiūri į akis su šypsena. Žmonės nežino, kur besikreipti“, – kalbėjo bendruomenės pirmininkas.

Pakalbintas Kvietinių seniūnaitis Rolandas Bernotas svarstė, kad toks jaunimas išaugo todėl, kad anksčiau stokojo veiklos.

„Visko pradžia ta, kad seniau nebuvo bendruomenės. Susiformavo prarasta karta, kuri anksčiau neturėjo, kuo užsiimti, todėl nuvažiavo ne ta kryptimi. Su policijos pagalba ir patys moralizuodami bandome kalbėtis gražiuoju, bet jie nesupranta. Nėra jie labai blogi, viską lemia kvailumas. Policija buvo juos vienu momentu paspaudusi, tai kurį laiką buvo ramybė. Bet jie pajunta, kad vadžios atsileido, ir vėl pradeda savo“, – prisiminė R. Bernotas.

Jis taip pat ragino Kvietinių gyventojus nebūti pakantiems matomiems negerumams, o pamačius, kad yra daromas nusikaltimas, skambinti policijai.

Ne vienas kalbintasis pasigedo ir pastarosios iniciatyvumo. Jie prisiminė rugpjūčio 15 d. nutikusį įvykį, kai kaime vėl buvo pastebėtas viešoje vietoje girtaujantis jaunimas.

„Policija atvažiavo, o kai pasidomėjome, ar užfiksuotas įvykis, sužinojome, kad jis užregistruotas kaip melagingas, nepasitvirtinęs iškvietimas. Policija dabar daro vidinį patikrinimą. Bet su tokiu atsainiu jos požiūriu mes galime su tais vaikinais kovoti kaip su vėjo malūnais“, – įsitikinęs R. Bernotas.

„Važiavau apžiūrėti išvažinėto stadiono ir centre pamačiau susibūrusį jaunimą. Policija jau buvo atvykusi, su jaunimu bendravo. Ir seniūnija, ir bendruomenė parašė raštą, kad sužinotume, kas buvo padaryta, kai patruliai atvyko. Kokia yra situacija, kol kas atsakymo neturime. Nežinome ir kas stadioną išvažinėjo. Lyg kažkas matė mėlyną mašiną, bet tokios spalvos automobilių yra daug“, – antrino A. Norvilienė.

 

Žmonės nesikreipia į policiją

Kiek kitaip Kvietinių gyventojus neraminančią situaciją vertina rajono policijos pareigūnai.

Kaimo policijos įgaliotinis Tomas Kazlauskas tvirtino, kad Kvietiniuose, kaip ir kiekviename kaime, yra problemų keliančio jaunimėlio.

„Aišku, yra nemažų bėdų, bet, manau, kad jos yra šiek tiek perdėtos. Kai seniūnijoje vyko susitikimas su policijos atstovais, buvo aptartos problemos. Nuo tos dienos ten buvo papildomai skirtas patrulių ekipažas. Kaip teigė žmonės, jie yra patenkinti, mato patruliuojančius pareigūnus. Išskyrus Žolinių dieną. Policija buvo atvažiavusi. Bet pagal pareiškimą, jog vaikinai važinėjasi girti, pareigūnai to nenustatė. Stovėjo mašina, motoroleris, bet niekas jų nevairavo. Stovinčiai mašinai nesurašysi protokolo. Turiu ir bendruomenės, ir seniūnijos rašytus raštus. Vieną-antrą asmenį buvau išsikvietęs, medžiagą esu susirinkęs. Keliems važiuosiu protokolus surašyti ir žiūrėsim, kas toliau bus. Kaip ir kiekviename kaime būna probleminių žmonių, taip ir Kvietiniuose yra to jaunimo. Ne masė – penketas-šešetas – tik tiek, kad jie yra žemo intelekto žmonės ir viskas“, – dėstė įgaliotinis.

Klaipėdos rajono policijos komisariato viršininkas Raimondas Vaitkevičius didžiausią problemą įžvelgė tame, kad žmonės nesikreipia į policiją.

„Kai bendravome su seniūnaičiu, sulaukėme prašymo, kad į kaimą dažniau užsuktų policijos pareigūnai. Pakoregavome policijos patrulių maršrutus. Dėl vieno pranešimo, kad kažkas išgėrinėja prie automobilio, sakyti, jog seniūnijoje yra problema, tikrai negalima. Mes kiekvieną vakarą gauname tokių pranešimų iš įvairių vietų. Pagal pranešimų skaičių Kvietiniai yra ganėtinai ramus kaimas“, – nurodė R. Vaitkevičius.

Kvietinių kaimo bendruomenės pirmininkas R. Daubaris reziumavo, jog ir kitose gyvenvietėse yra panašių problemų ir jas keliančių žmonių. Tačiau to nereikia toleruoti, nes auga naujoji karta, kuri mato pavyzdį. Jis pasidžiaugė, kad nepaisant šios piktžaizdės, Kvietiniuose žmonės gyvena gražiai ir gerų dalykų yra daugiau nei blogų.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 422 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,