Mano Gargždai



15 įdomių faktų apie meilę

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Corbis nuotrauka. Asociatyvi Corbis nuotrauka.

Meilės, šilumos ir dėmesio niekam nebus per daug. Ypač šiandien – Vasario 14-ąją, kai švenčiama Valentino diena.

Šia proga dalinamės penkiolika stulbinančių faktų apie meilę.

  

1. Saldus gyvenimas.

Ko gero, girdėjote sakant, kad meilė gyvenimą padaro saldesnį? Paaiškėjo, kad tame yra tiesos. Galvojant apie meilę arba būnant įsimylėjus, maistas gali atrodyti saldesnis. Mokslininkams atlikus eksperimentą su grupe žmonių, nustatyta, jog tiems, kurie galvojo apie meilę, konkrečios rūšies maistas buvo saldesnis nei tiems, kurie galvojo apie pavydą ar kažką neutralaus.

  

2. Laikymasis rankomis daro stebuklus.

Laikymasis rankomis su žmogumi, kurį myli, gali padėti sumažinti fizinį skausmą, taip pat streso ir baimės jausmus.

  

3. Kitų šypsenų galia.

Intriguojantis faktas – moteriai vyras tampa patrauklesnis, kai ji pamato, jog kitos dailiosios lyties atstovės jam šypsosi.

  

4. Monogamiją mėgsta ne tik žmonės.

Ne vieninteliai žmonės įsimyli. Daugybė gyvūnų rūšių puoselėja šiltus jausmus ir mėgsta monogamiją. Pavyzdžiui, gulbės, vilkai, pingvinai, plikieji ereliai, ir net tarakonai bei termitai!

  

5. Pamilsta ne visi.

Kai kurie žmonės teigia, jog niekada nejuto švelnių, romantiškų jausmų. Tai yra labai reta liga „hypopituitarism“. Šia liga sergantys žmonės niekada negali pajusti tikros meilės ar susižavėjimo.

  

6. Aštuntas kartas.

Tvirtinama, kad iki savo vestuvių, žmonės stipriai susižavi priešingos lyties atstovu maždaug 7 kartus. Kiek kartų Jums liko?

  

7. Vienu ritmu.

Kai mylimieji žiūri į vienas kito akis, jų širdis ima plakti vienodu ritmu. Moksliniai tyrimai rodo, kad vienas į kitą žvelgiančių mylimųjų širdžių plakimas suvienodėja per 3 minutes.

  

meile

Corbis nuotrauka.

 

 

8. Sudužusi širdis – ne išsigalvojimas.

Pasirodo, pasakymas „sudaužyta širdis“ nėra iš piršto laužtas. Šiuolaikinėje medicinoje egzistuoja sudužusios širdies sindromo sąvoka. Teigiama, jog išsiskyrimas su mylimuoju arba brangaus žmogaus mirtis gali sukelti didžiulį stresą, kuris neigiamai veikia smegenis ir priverčia jas išskirti tam tikras chemines medžiagas. Jų poveikis gali sutrikdyti širdies darbą, normalų kvėpavimo ritmą. Net gydytojai tai kartais painioja su širdies priepuoliu.

  

9. Vilioja humoro jausmas.

Puikus humoro jausmas yra siejamas su išmintimi, aukštu intelektu ir sąžiningumu. Štai kodėl moteris traukia vyrai, turintys gerą humoro jausmą.

  

10. Bučiuotis ryte naudinga.

Pasak medikų, vyrai, kurie išeidami į darbą pabučiuoja savo žmonas, gyvena net penkeriais metais ilgiau nei tie, kurie iš namų išlekia skubėdami bei tinkamai neatsisveikinę su savo mylimosiomis.

  

11. Drugeliai pilve.

Netikite, jog galima pajusti drugelių plazdėjimą pilve? Klystate. Šis posakis atspindi tikrą jausmą, sukeltą plūstelėjusio adrenalino.

  

12. Atsargiai – galite įsimylėti.

Būkite atsargūs žvelgdami į nepažįstamųjų akis, nes bet kada galite įsimylėti. Aiškinama, kad žmogaus smegenys yra linkusios reaguoti į dėmesingą priešingos lyties atstovo žvilgsnį. Jos ima aktyviai išskirti fermentą feniletilaminą – susidomėjimo, potraukio hormoną.

  

13. Širdį pirmiau atveria vyrai.

Yra paplitęs stereotipas, kad vyrai delsia pasakyti tuos tris moterų trokštamus žodelius. Bet tyrimai rodo, kad yra kitaip. Anot vieno jų, vyrai yra labiau linkę pasakyti tai per pirmą santykių mėnesį ir apskritai dažniau pirmi pasako žodžius „Aš tave myliu“ nei moterys. Visgi skubėti ar delsti neverta. Sakykite tai tada, kai jaučiate.

  

14. Seniausiai meilės dainai – tūkstančiai metų

Seniausia žinoma meilės daina buvo parašyta prieš daugiau nei 4 tūkstančius metų. Archeologai ją atrado per kasinėjimus netoli Egipto Abu Siro miesto. Vienoje kapaviečių ant sienos istorikai rado užrašus, kurie, pasak jų, yra meilės dainos žodžiai su drauge pažymėta melodija.

  

15. Keturios minutės.

Ar žinojote, kad užtenka vos 4 minučių, kad žmogus nuspręstų, ar jam patinka kitas asmuo. Jei nori sužavėti kitą, turi tik 4 minutes – tiek laiko užtrunka susidaryti pirmąjį įspūdį. Taigi susipažįstant svarbiausia ne tai, ką sakote, o jūsų kūno kalba ir balso tembras.

  

Apie Valentino dieną

Manoma, kad III a. Romoje gyveno vyskupas Valentinas, padėjęs mylimiesiems. Tuometinis Romos imperatorius Klaudijus II-asis buvo užsibrėžęs suburti kuo didesnę kariuomenę, kuri gintų imperiją.

Jis netgi buvo išleidęs įsakymą, laikinai draudžiantį tuoktis. Imperatorius manė, kad šeimos vyras negali būti geras karys, nes daugiau dėmesio skiria savo artimiesiems.

Vyskupas Valentinas atjautė mylinčius žmones bei slapta juos sutuokdavo. Kai imperatorius Klaudijus II-asis apie tai sužinojo, vyskupą suėmė, nubaudė mirties bausme.

Valentinas mirė vasario 14-ąją. Po kurio laiko jis buvo paskelbtas šventuoju.

Svarstoma, kad Vasario 14-osios šventė gali būti susijusi ir su senąja Romos švente – Luperkalijomis. Pagal to meto kalendorių vasaris buvo pavasario pradžia, o Luperkalijos – pavasario ir meilės šventė. Senovės Romoje jaunų vaikinų ir merginų gyvenimas buvo griežtai atskirtas, tačiau šios šventės metu senas paprotys leido susipažinti ir susidraugauti poroms. Šventės išvakarėse vykdavo „Meilės loterijos“. Romos mergaičių vardai buvo surašomi ant popieriaus skiaučių ir sumetami į ąsočius. Kiekvienas jaunuolis traukdavo po vieną lapelį su vardu ir tapdavo tos merginos jaunikiu šventės metu, o kartais – ir visiems metams ar net gyvenimui.

Lietuvoje Vasario 14-oji švenčiama palyginti neseniai – nuo nepriklausomybės atgavimo 1990 m. Manoma, kad panaši šventė senovės lietuvių kultūroje buvo gegužės 13 d. – meilės deivės Mildos diena.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 602 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,