Mano Gargždai



Šventė Brožiuose: ilgiausio pyrago neliko akimirksniu (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)
Margaritos Norvilės nuotr. Margaritos Norvilės nuotr.

51 metro ilgio šviežutėlis ir kvepiantis Motinos dienos proga iškeptas pyragas šeštadienį nugulė ant stalų Brožių kaime. Tiesa, ilgiausias konditerinis gaminys Klaipėdos regione apdžiūti net nespėjo, mat norinčiųjų pasivaišinti pagal senovinį receptą iškepta pyne tikrai netrūko. Idėjos autoriai – Klaipėdos rajono Brožių kaimo bendruomenės ir VšĮ „Vietos gamintojų gildija“  atstovai – kaipmat išdalino pyragą pagal galimybes paprašę prisidėti finansiškai.

 

Kaip pasakojo vienas iniciatyvos sumanytojų Mantas Virbauskas, pyragui iškepti prireikė paros laiko, buvo sunaudota apie 150 kg miltų, 3 kg mielių, 20 kg cukraus, 40 l pieno, 5 kg razinų, apie 2 kg aguonų. Pyragas keptas kepyklėlėje Endriejave, jį gamino trys kepėjai.

„Nesitikėjome tokio žmonių antplūdžio“, – įspūdžiais dalinosi pašnekovas.

Jam antrino ir Brožių kaimo bendruomenės pirmininkė Vida Riaukienė. Moteris atviravo, kad būta ir streso, ir jaudulio, o vienu metu piršosi mintys, kad pyragas niekaip neilgėja: „Atrodė, mes tempiam tą pynę, o ji traukias, mes tempiam, o ji traukias. Sakau kepėjams: kulkit kiaušių daugiau, pilkit pieno daugiau, gal minkštesnė bus“.

Brožių bendruomenės pirmininkė džiaugėsi, kad pavyko „pynę ištempti iki rekordo“, o į šventę susiriko smalsuolių ne tik iš Klaipėdos rajono, bet ir Londono, Akmenės, Klaipėdos.

„Noriu padėkoti visiems, kas prisidėjo prie šventės. Aktyviai dalyvavo ir Veiviržėnų, ir mūsų jaunimas, „Vietos gamintojų gildijos“ nariai“, –  už pagalbą dėkojo organizatorė.

Gyventojai džiaugėsi bendryste, galimybe mugėje įsigyti šviežiai rūkytos žuvies, natūralių mėsos ar sūrio gaminių, kitų produktų ar rankdarbių, paragauti 100 proc. natūralių iš Klaipėdos rajone užaugintų vaisių ir uogų spaustų sulčių, pasivaišinti vietoje kepamais blynais. Šventinę nuotaiką kūrė Daukšaičių kaimo kapela „Ritin dobil“.

„Labai graži iniciatyva. Jeigu kiekvienas kaimas organizuotų tokią šventę, kiek būtų bendravimo! Susirinko ne tik vietiniai gyventojai, bet atvažiavo žmonės iš Gargždų, Vėžaičių, Veiviržėnų, taip prasideda bendravimas tarpusavy, tai, ko mums šiandien labiausiai ir trūksta“, – mintimis dalinosi šventėje dalyvavęs Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narys Vaclovas Macijauskas.

Didelio dėmesio sulaukė ir kita renginio atrakcija – duonos kepimo edukacija. Jos metu šventės dalyviai buvo supažindinami su duonos kepimo procesu ir patys galėjo ant laužo liepsnos išsikepti po mažą jos gabalėlį.

VšĮ „Vietos gamintojų gildija“ priklauso mobili maisto gaminimo įranga, skirta žuvies rūkymui, duonos kepimui, troškinių virimui, sulčių spaudimui. Jos teikiamos galimybės buvo demonstruojamos šventės metu.

„Stengiamės parodyti žmonėms, kad susipažintų. Norime bendruomenėms pateikti žinią, kad galime atvykti ir į jų organizuojamus renginius. Taip pat ateityje planuojame daryti mobilius turgelius – tam tikrą savaitės dieną atvykti su įranga į kokį kaimą ir sudaryti sąlygas jo žmonėms prisijungti ir prekiauti kartu su „Vietos gamintojų gildijos“ nariais“, – planais dalinosi M.Virbauskas.

 

Šventės akimirkos – Margaritos Norvilės ir dalyvių nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 338 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,