Mano Gargždai



Olimpinėse žaidynėse sieks užkirsti kelią Zika viruso plitimui

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

    Pasaulio sveikatos organizacija (toliau – PSO) birželio 14 d. sušaukė trečiąjį Ekstremalių situacijų komiteto posėdį dėl Zika viruso ir dėl padidėjusių neurologinių sutrikimų bei naujagimių apsigimimų pagal Tarptautines sveikatos priežiūros taisykles (2005) (toliau – TSPT).

 

    Vadovaujantis rekomendacijomis, komitetas nurodė, kad:
    • Šalys, kurių gyventojai vyks į ir iš vasaros olimpinių ir parolimpinių žaidynių, organizuojamų Brazilijoje (2016 m. rugpjūčio 5–21 dienomis ir 2016 m. rugsėjo 7–18 dienomis), privalo informuoti savo keliautojus apie rizikas, susijusias su Zika viruso infekcija, apie asmenines apsaugos priemones, kurių turi būti imtasi, norint sumažinti šias rizikas ir apie veiksmus, kurių keliautojai turi imtis, jeigu jie įtaria, kad buvo užkrėsti. Šalys pagal PSO gaires taip pat privalo nustatyti Zika viruso valdymo protokolus, grįžtantiems keliautojams.
    PSO prašo nacionalinius centrus išplatinti rekomendacijas savo sveikatos apsaugos ministerijoms ir Nacionaliniam olimpiniam ir parolimpiniam komitetui, siekiant užtikrinti, kad informacija, susijusi su apsisaugojimu nuo Zika būtų išplatinta visiems žaidynių keliautojams.
    PSO rekomendacijos olimpinėse ir parolimpinėse žaidynėse yra tokios pačios, kaip ir keliautojams keliaujantiems į Zika viruso paveiktas teritorijas. Sportininkai privalo laikytis tokių pačių atsargumo priemonių, kokios yra rekomenduojamos keliautojams.

 

    Prieš žaidynes:
    • Keliautojai turi būti informuoti apie rizikas, susijusias su Zika viruso infekcija, galimas komplikacijas, ypač moterys, kurios laukiasi.
    • Nėščiai moteriai turėtų būti patariama nevykti į Braziliją.

 

    Žaidynių metu keliautojai privalo:
    • Vengti uodų įkandimų, naudojant repelentus, apsaugančius nuo vabzdžių, ir apsauginius rūbus.
    • Praktikuoti saugius lytinius santykius, įskaitant nuoseklų ir teisingą prezervatyvų naudojimą, arba susilaikyti nuo lytinių santykių, kol esama Brazilijoje.

 

    Po žaidynių, kai keliautojai sugrįžta namo:
    • Moterims, kurios suprato, kad laukiasi kelionės metu arba netrukus po grįžimo iš kelionės Brazilijoje, privaloma susisiekti su savo sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais konsultacijai dėl Zika viruso rizikos ir nėštumo eigos.
    • Visi keliautojai turi praktikuoti saugius lytinius santykius, įskaitant teisingą ir nuoseklų prezervatyvų naudojimą, arba susilaikyti nuo lytinių santykių mažiausiai aštuonias savaites nuo grįžimo.
    • Vyrams, kuriems buvo pasireiškę Zika viruso simptomai kelionėje arba po grįžimo, privaloma praktikuoti saugius lytinius santykius arba susilaikyti nuo lytinių santykių mažiausiai šešis mėnesius.
    • Nėščioms moterims, kurių seksualiniai partneriai keliavo į Braziliją, patariama praktikuoti saugius lytinius santykius arba susilaikyti nuo lytinių santykių visą nėštumo laikotarpį.
    • Poros ar moterys, planuojančios nėštumą, privalo palaukti bent aštuonias savaites po grįžimo iš Brazilijos iki bandant pastoti; ir šešis mėnesius, jei vyrui buvo pasireiškę simptomai.
    • Kiek įmanoma, visi keliautojai privalo naudoti asmenines apsaugos priemones, tokias kaip repelentai, mažiausiai tris savaites po grįžimo iš žaidynių, kad išvengtų įkandimų ir neplatintų infekcijos kitiems žmonėms per uodų įkandimus.
    • Sveikatos priežiūros specialistai turi būti budrūs Zika viruso ligos simptomams bent dvi savaites po keliautojo grįžimo iš Brazilijos ir laikytis šalies nustatyto protokolo vykdymo, grįžtantiems keliautojams su Zika viruso infekcija.
    • Sveikatos priežiūros specialistai privalo turėti aiškias gaires, kaip elgtis su keliautojais, kuriems yra įtariama Zika virusinė infekcija, koks yra tinkamas klinikinis gydymas ir prireikus, kokie tyrimai turi būti atlikti.
    • Norint sumažinti galimą potencialią riziką per kraujo perpylimą, keliautojai negali būti kraujo donorais bent keturias savaites po grįžimo iš Brazilijos.

 

    PSO reguliariai atnaujins savo gairėse informaciją apie kelionių pobūdį ir rizikos trukmę, susijusią su Zika viruso infekcija.

 

    Informaciją išvertė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Klaipėdos departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus Medicininio karantino poskyrio vyriausioji specialistė Erika Grigorevičė.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 103 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,