Mano Gargždai



Gribžiniuose paminėta Pasaulinė diena žuvusiesiems eismo įvykiuose atminti

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Gribžinių bendruomenės nuotr. Gribžinių bendruomenės nuotr.

Nuo 2005 m. Jungtinių Tautų bei Pasaulio sveikatos organizacijos iniciatyva į atmintinų dienų sąrašą buvo įtraukta Pasaulinė diena žuvusiems eismo įvykiuose atminti.

Siekdama atkreipti dėmesį į šios dienos svarbą, Gribžinių bendruomenė trečiąjį lapkričio sekmadienį (lapkričio 20-ąją) susibūrė bendrai maldai ir apmąstymams.

  

Gargždų Šv. arkangelo Mykolo parapijos vikaras relig. m. mgr. Audrius Undraitis popietę pradėjo malda už žuvusiuosius ir pamokslu, kuris bylojo apie tai, kad nereikia „<...> skubėti greičiau, nei gali skristi Tavo angelas sargas...“

Kaip niekada, šia skaudžia tema diskusijų netrūko. Su ne itin malonia statistika kaimo gyventojus supažindino VĮ „Klaipėdos regiono keliai“ atstovas Gintaras Ramanauskas. Anot jo, šiuo metu yra daugybė priemonių, kuriomis eismo dalyviai mokomi saugiai elgtis kelyje, tačiau tai negelbsti nuo to, kad Lietuva pagal žuvusių kelyje žmonių skaičių vis dar užima vieną iš pirmaujančių vietų Europos Sąjungoje.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos ir eismo įvykių tyrimo skyriaus specialistas Nerijus Stankus savo paskaitoje akcentavo, jog eismo dalyviai pirmiausia turi jausti pagarbą vienas kitam. Pareigūnas užsiminė, kad tiek vairuotojas, tiek pėsčiasis ar kitas eisme dalyvaujantis asmuo visos savo kelionės metu privalo būti atidus ir matyti ne tik kelio ženklus, bet ir visą kelią. Pagarba eismo dalyviams pasireiškia elementariausiu būdu. Anot N. Stankaus, vienas žmogus per perėją trunka pereiti ne daugiau kaip 7 sekundes, tad vairuotojas stabtelėdamas prieš perėją ir 5 kartus praleisdamas po 1 žmogų realiai savo kelionę prailgina tik 35 sekundėmis. Ar tai yra daug? Lygiai taip pat iš šalutinio kelio į „kamštį“ norintis įvažiuoti automobilis savo manevro atlikimui neužtrunka nė 1 minutės. Tad tolerantiškai užleisdami kitus, nesugaištame daugiau laiko, nei jau esame jo praradę stovėdami kelyje.

Prie arbatos puodelio susirinkusieji prisiminė ir prieš 9 metus Kretingos plente, ties Gribžinių sankryža, žuvusią kaimo gyventoją, bendruomenės narę a. a. S. Jarutienę. Gaila, bet ir šiandien ši sankryža niekuo nepasikeitė, neatsirado nei greitį ribojančių priemonių, nei apšvietimo, kuris padėtų vairuotojams lengviau pamatyti pėsčiuosius, o ypač vaikus, traukiančius į kitoje plento pusėje esančią autobusų stotelę.

Popietė baigėsi prie kaimo kryžiaus ir Šv. Florijono koplytstulpio bendra malda už žuvusiuosius kelyje.

Ši popietė buvo skirta ir paskutiniam konkursiniam Gribžinių bendruomenės renginiui „Eismo saugumas bendruomenėse 2016“, kuris yra organizuojamas Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos.

Dėkojame atvykusiems svečiams ir visiems dalyviams.

    

Gribžinių bendruomenės nuotraukos:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 1019 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,