Mano Gargždai



Skulptūra „Banga“ liko be vietos

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Algirdo Boso skulptūra „Banga“ jau pagaminta, tačiau vietos kol kas jai nerandama. FK „Banga“ nuotr. Algirdo Boso skulptūra „Banga“ jau pagaminta, tačiau vietos kol kas jai nerandama. FK „Banga“ nuotr.

Nerimstančios diskusijos, kur turėtų stovėti skulptūra „Banga“, vis kelia aistras. Klausimas dėl jos vietos tapo ir ketvirtadienį, lapkričio 24-ąją, vykusio Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos posėdžio kulminacija.

 

Palaikė ne tik opozicija

Tarybos nariams darbo grupės nutarimu buvo pateikti du sprendimo projektai dėl vietos skulptūrai „Banga“ parinkimo. Viena alternatyva – prie kino teatro „Minija“, kita – prie stadiono.

 „Turime palaikyti vietą prie kino teatro „Minija“, nes skulptūra buvo pagaminta šiai vietai. Ji didesnėse platybėse būtų per daug gležna ir „ištirptų“. Turime gerbti architekto ir skulptoriaus nuomonę“, – posėdyje argumentus dėstė opozicijos atstovas liberalas Aivaras Vasylius.

Pradinei vietai prie kino teatro „Minija“ pritarė ir valdančiosios koalicijos Tarybos narė Rasa Petrauskienė. Jos teigimu, šiandien jau diskutuoti yra per vėlu, kitokia nuomonė atsirado tik rugpjūčio gale, kai skulptūra jau buvo beveik pabaigta.

„Mūsų strateginiame veiklos plane buvo paskirta eilutė Gargždų futbolo klubo „Banga“ 50-ies metų jubiliejaus daliniam finansavimui. Vienas skaičius yra skvero sutvarkymui, skulptūrai – 20 tūkst. eurų. Pusę padengia Savivaldybė, pusę – rėmėjai. Šita eilutė jau nekvestionuojama. Skulptūra buvo numatyta šitoje vietoje. Jeigu būtų prie stadiono,  būtų visai kitokio mastelio, visai kita skulptūra“, argumentavo Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkė R.Petrauskienė.

 

Dėl skulptūros vietos Tarybos nariai turėjo skirtingas nuomones. S.Ulvikienės nuotr.

 

Meras kategoriškas

Atsakydamas į A.Vasyliaus nuomonę, Klaipėdos rajono meras V.Dačkauskas, kuris yra skulptūros prie stadiono šalininkas, teigė, kad skulptorius ir architektai turi gerbti Tarybos sprendimus.

„Sprendimas buvo vienasmenis, mes sužinojome pirmą kartą per Savivaldos ir verslo forumą, kad galimai tokia skulptūra gali atsirasti prie vaistinės (Turizmo ir informacijos centro – aut.past.), bet platesnės diskusijos su politikais, su visuomene nebuvo“, – posėdyje sakė V.Dačkauskas.

Jo įsitikinimu, nebuvo laikomasi 2006 m. birželio 20 d. priimto Tarybos sprendimo, kuris apibrėžia žymių žmonių, istorinių vietų ir įvykių įamžinimo tvarką. Šiame dokumente nurodyta, kad sprendimą dėl skulptūros vietos parinkimo priima Savivaldybės taryba, o šiuo atveju toks sprendimas nebuvo priimtas.

 „Kur turėtų stovėti šimtmečiui skirta skulptūra: prie stadiono ar prie kino teatro?“, – klausė meras. Šimtmečio skulptūros idėja Gargžduose į Lietuvos šimtmečio minėjimo Klaipėdos rajone programą buvo įtraukta tame pačiame Tarybos posėdyje. Skulptoriaus Vytauto Karčiausko sukurtai idėjai įgyvendinti numatyta 50 tūkst. eurų. Meras posėdyje išsakė nuomonę, kad ši skulptūra galėtų atsirasti minėtame rekonstruotame skvere prie kino teatro.

Tarybos narė Andžela Šakinienė taip pat palaikė vietą prie miesto stadiono – „ten kur renkasi daugiausiai futbolo aistruolių“. Jos manymu, futbolo fanai turėtų džiaugtis, kad bus skirtas finansavimas prieigai prie stadiono sutvarkyti.

 

„Šimtmečio banga“

 „Skulptūrai pastatyti reikia didvyrių, skulptūrai nuversti – reikia minios. Atrodo, mes pradedame nuo antro galo – suorganizuojame minią, kuri nuverstų tą skulptūrą. Jeigu nubalsuosime neteisingai, būsime nelaimingi“, – sakė Tarybos narys Jonas Dromantas ir siūlė balsuoti pagal sąžinę.

Tarybos narys Egidijus Skarbalius šmaikštaudamas palinkėjo konservatoriams ramybės, susitaikymo. Jo siūlymu, reikėtų parengti visų esamų erdvių perspektyvinį panaudojimą, ilgalaikį pritaikymo planą, kurio reikėtų ir laikytis.

Tarybos narys Andrius Adomaitis aikštę prie kino teatro juokaudamas siūlė pavadinti „Šimtmečio banga“, taip esą būtų išspręsti du nesutarimai. Jo prašymu buvo suteikta 15 minučių pertrauka –  tam, kad frakcija galėtų apsispręsti šiuo klausimu.

 Po pertraukos sugrįžę Tarybos nariai į diskusijas nebesivėlė, Tarybos narys Česlovas Tarvydas pasiūlė klausimą atidėti. Šiam siūlymui pritarta: už balsavo 16 Tarybos narių iš 26 dalyvavusių.

Tai reiškia, kad šiemet jubiliejų švenčiantis futbolo klubas „Banga“ greičiausiai taip ir negalės iškilmingai atidengti skulptūros – kitas Tarybos posėdis vyks gruodžio gale.

 

Sujaukė planus

Paklaustas, kaip vertina politikų sprendimą, VšĮ „Gargždų futbolas“ direktorius Rimantas Mikalauskas neslėpė nusivylimo.

„Visos sutartys yra pasirašytos ir šiais jubiliejiniais metais skulptūra turėjo būti pastatyta numatytoje vietoje. Strateginiame plane yra eilutė minėto skvero sutvarkymui „Bangos“ 50-mečiui, ne šimtmečiui. Viskas buvo pristatyta viešai, tiek Savivaldybėje, prašant prisidėti. Sprendimo projekte buvo parašyta, kokia tai skulptūra, kur ji stovės. Kažkodėl viskas pasikeitė rugsėjo mėnesį ir prasidėjo politikavimas“, – sprendimą komentavo įstaigos vadovas.

Jo manymu, šiemet greičiausiai skulptūros kalėdiniu laikotarpiu pastatyti jau nebepavyks, nors ji jau ir paruošta.

R.Mikalauskas pakvietė visus vaikus, jų tėvus, trenerius, fanus ir kitus, prijaučiančius „Bangai“ į gruodžio 19 d. Gargždų kultūros centre vyksiantį iškilmingą sezono uždarymą. Jame tradiciškai bus pasveikinti, pagerbti ir apdovanoti prizininkai, čempionai, per 50-metį labiausiai prisidėję prie „Bangos“ gyvavimo.

„Tikimės, kad pavyks pristatyti ir „Bangos“ knygą-albumą. Jeigu būtų skulptūra pastatyta, tai pabaigtume visus planuotus darbus šių metų. Gaila, kad yra taip“, – sakė R.Mikalauskas.

 

Primename, kad idėją statyti šią skulptūrą kilo 50 metų jubiliejų švenčiančiai futbolo klubo „Banga“ bendruomenei. Viešai apie sumanymą skvere prie „Minijos“ kino teatro pastatyti šią skulptūrą prabilta balandžio mėnesį Savivaldos ir verslo forume. Birželio pabaigoje Taryba skyrė lėšų šios idėjos įgyvendinimui. 10 tūkst. eurų buvo surinkta iš rėmėjų, tiek pat prisidėjo Savivaldybė.

Skulptūrą „Banga“ sukūrė žymus skulptorius Algirdas Bosas. Ją planuota pastatyti didžiulio suolo viduryje, rekonstruotame skvere prie kino teatro. Granitinio pagrindo aukštis – apie 80 cm, o pati kompozicija sieks apie 2,5 m.

„Banga – kaip simbolis, reiškiantis veržlumą, judėjimą. Ji – kaip abstrakti figūra, kuri turi bangos polėkį, išsilieja ir sugrįžta. Vienas įžiūrės, kad čia paukščio snapas, kitas – kad pirštas. Kaip ir muzikoje, vieną kartą taip išgirsti, trečią kartą – kitaip“, – skulptūrą yra apibūdinęs jos autorius.

 

Apie skulptūrą „Banga“ mano-gargzdai.lt rašė jau ne kartą. Archyviniai straipsniai:

http://mano-gargzdai.lt/component/k2/item/8137-savivaldos-ir-verslo-forume-valdzia-liaupsi-sau-nepasykstejo

http://mano-gargzdai.lt/component/k2/item/8924-skulptura-banga-pamazu-igauna-savo-forma

http://mano-gargzdai.lt/component/k2/item/9258-bangos-skulpturai-ieskos-naujos-vietos

http://mano-gargzdai.lt/component/k2/item/9401-del-vietos-bangos-skulpturai-karstos-diskusijos

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 251 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,