Mano Gargždai



Priekulės seniūnijos išskirtinumas – 4 kabamieji tiltai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. Asociatyvi Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

     Klaipėdos rajone gausu lankytinų vietų, kultūros vertybių, įspūdingų kraštovaizdžių ir unikalių objektų, apie kuriuos ne visada žino ne tik rajono gyventojai, bet ir turistai. Priekulės seniūnija gali pasigirti vieninteliais rajone esančiais unikaliais ant lynų kabamaisiais lieptais, jungiančiais Minijos krantus.

 

     Net 4 kabamieji tiltai Priekulės seniūnijos gyventojams reikalingi kaip susisiekimo priemonė. Priekulės II kaime esantis tiltas sujungia su Voveriškių ir Stragnų I kaimais. Gropiškių kaime esantis tiltas sujungia kaimo gyventojus su Priekulės miesto Minijos ir Parko gatvėmis, Kliošių parku. Dituvos kaimą kabamasis tiltas jungia su Butkų ir Rokų kaimais. Lankupių kaimą unikalus tiltas sujungia su Šilutės rajono Lankupių kaimu ir kitais kaimais pagal Minijos upę.

     Pasak Klaipėdos rajono savivaldybės vicemerės Rūtos Cirtautaitės, šie tiltai yra unikalūs objektai, kurie turėtų būti naudojami ne tik susisiekimui, bet galėtų tapti ir puikia atrakcija turistams. „Nuo tiltų atsiveria įspūdingi vaizdai į Miniją ir jos pakrantes, atsiskleidžia mūsų krašto grožis. Kabamieji tiltai taip pat turėtų būti įdomūs ir adrenalino megėjams, nes pereiti virš vandens linguojančiu tiltu reikia drąsos“, – pasakojo vicemerė R. Cirtautaitė.

     Kabamaisiais tiltais rūpinasi Priekulės seniūnija. Paspaudus šaltukui stengiamasi tiltus pabarstyti, kad gyventojai ir toliau galėtų saugiai jais naudotis. Seniūnijos darbuotojų pastangomis tiltai minimaliai remontuojami kiekvieną pavasarį, darbams naudojama vietinių verslininkų paruošta mediena. Dažniausiai pagalbos sulaukiama iš vietinės įmonės UAB ,,Metvora“. „Remontuoti tiltus – pavojingas darbas, tad būtina, kad remonto darbus atliktų tam tinkamai pasiruošusi įmonė, todėl 2017 metais prašysime 4 tūkst. eurų lėšų visų tiltų priežiūros darbams, kad pasirengtume turizmo sezono pradžiai“, – teigė Priekulės seniūnijos seniūnė Daiva Bliūdžiuvienė.

     Ji įžvelgė ir tiltų svarbą seniūnijos gyventojams. „Seniūnijos gyventojai nuolat primena apie tiltų būklę, pažeidimus ir kitus kylančius pavojus. Smagu, kad tiltai yra ne tik susisiekimui, ant jų jau daugiau kaip pusšimtis metų vyksta pasimatymai, giminių ar draugų susitikimai, tiltus aplanko turistai“, – pasakojo seniūnė.

     Paskutinį kartą tiltai buvo remontuojami šiais metais. Priekulės II, Gropiškių ir Dituvos kaimų tiltų remontui 2016 m. pavasarį buvo skirti 5 tūkst. eurų iš savivaldybės biudžeto lėšų, darbus vykdė UAB „Robrona“. Remonto metu buvo keičiami paklotai, remontuojami laipteliai, keičiami porankiai, medinės ir metalinės detalės. Lankupių tiltas buvo suremontuotas 2014 metais.

     Vicemerės Rūtos Cirtautaitės teigimu, kabamieji tiltai galėtų tapti turistų ir rajono gyventojų traukos objektais, tačiau ne visi juos randa ir apie juos žino. „Turizmo ir informacijos centras turėtų daugiau dėmesio skirti šiems tiltams, kurie yra Priekulės seniūnijos išskirtinumas, ieškoti lėšų nuorodoms, nukreipiančioms į šiuos objektus. Šiuo metu tik vietiniai gyventojai gali padėti turistams rasti lieptus, nuo kurių atsiveria kvapą gniaužiantys vaizdai ir į kraują plūsteli adrenalinas“, – teigė mero pavaduotoja R. Cirtautaitė.

     Iš tiesų, kabamieji tiltai gali būti puikiai išnaudojami. Pavyzdžiui, Gropiškių kaime esantis tiltas per Miniją ne tik atskleidžia upės grožį, bet ir padeda susisiekti su Kliošių parku Priekulės mieste. Parkas pasižymi ypatingu gamtos grožiu, čia auga įspūdingi medžiai — bukai, taip pat vertas ypatingo dėmesio ir 3,5 m. pločio Europinis kėnis. Kliošų parko teritorijoje yra ir į Kultūros vertybių registrą įtraukta spaustuvininko, Mažosios Lietuvos visuomenės veikėjo Johano Fridricho Pranciškaus Šrėderio kapavietė. Lankupių kabamasis tiltas virš Minijos yra vienoje iš plačiausių Minijos upės vietų, už kelių šimtų metrų nuo šio tilto yra istorinis Vilhelmo kanalas, kurio šliuzas – Lietuvos technikos paminklas. Važiuojant prie šliuzų akį traukia tvarkingai prižiūrėtos Lankupių kaimo senosios kapinės, šalia naujai suremontuoti Lankupių bendruomenės namai. Prie Dituvos kaimo kabamojo tilto įsikūrusi nakvynės paslaugas teikianti kaimo turizmo sodyba.

     Apskritai, visi šie tiltai yra Priekulės seniūnijos pasididžiavimas, juos verta įtraukti į turistinius maršrutus. Svarbiausia nepamiršti tokių unikalių mūsų rajono objektų, tinkamai prižiūrėti ir išnaudoti visas jų teikiamas galimybes turizmui. Kaip sako Priekulės seniūnijos gyventojai – „nepamirškit mūsų beždžionkių“.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 191 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,