Mano Gargždai



Lietuvos jaunių-jaunučių standartinių šachmatų pirmenybėse – 17 Klaipėdos rajono ugdytinių (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Zigmo Bitino nuotr. Zigmo Bitino nuotr.

Vasario 16–20 dienomis Kaune, „Magnus Hotel centre“ ir „Ibis Kaunas centre“ viešbučių konferencijų salėse vyko BM10–BM18 amžiaus grupių jaunių-jaunučių standartinių šachmatų Lietuvos pirmenybės. Jose dalyvavo septyniolika Klaipėdos rajono BĮ sporto centras ugdytinių: Noja Valaikaitė (M10), Edgaras Triušys (B10), Auksė Zonytė (M12), Matas Valaika (B12), Dominykas Kušlikis (B12), Šarūnas Juknius (B12), Tadas Petruškevičius (B12), Vytautė Paliulytė (M14), Domas Andrijauskas (B14), Danielius Antužis (B14), Arvydas Žiūra (B14), Jogailė Paliulytė (M16), Dovydas Spevak (B16), Kernius Balčiūnas (B16), Dominykas Lavrentjevas (B16), Jorė Balčiūnaitė (M18) ir Žygimantas Staponas (B18).

 

Patys gausiausi turnyrai buvo B10, B12 ir B14 grupėse. B10 grupėje iš visos Lietuvos susirinko 36, B12 – 44, B14 – 34 dalyviai. Konkurencija buvo didžiulė. Tad mūsų berniukams teko gerai paplušėti, siekiant aukštesnių vietų.

Gerai kovojo visi vaikinai, tačiau geriausiai iš jų pasirodė Dominykas Kušlikis, B12 grupėje surinkęs 6 taškus iš 8 galimų ir iškovojęs aukštą ketvirtąją vietą. Dominykas nuolat buvo tarp lyderių, iki paskutinės akimirkos pretendavo į medalius, bet 3–4 vietos dalybose vienu tašku buvo blogesnis jo koeficientas. Dominykas savo reitingą pakėlė 38 taškais. Gerai B12 grupėje kovojo ir kiti mūsiškiai: Šarūnas Juknius buvo 15-toje vietoje (4,5 taško), Matas Valaika 21-oje vietoje (4 taškai), Tadas Petruškevičius 25-toje vietoje (4 taškai).

Tarp B10 berniukų turėjome tiktai vienintelį Edgarą Triušį, kuris debiutavo panašaus tipo varžybose. Tad nemažai jaudinosi, bet taškus rinko. Edgaro sąskaitoje 4 taškai iš 8 galimų ir galutinė 16-toji vieta.

B14 grupėje buvo trys mūsų atstovai. Visi jie – praeitų metų B14 komandinių Lietuvos pirmenybių sidabro medalių laimėtojai. Žinoma, ir čia jie kovojo puikiai, o geriausiai pasirodęs Danielius Antužis su 5,5 taško iš 8 galimų sugebėjo pakilti net iki penktos vietos. Danielius savo reitingą pasikėlė 60 taškų. Domas Andrijauskas su 4,5 taško buvo devintas, Arvydas Žiūra – keturioliktoje vietoje (4,5 taško, Rtg. +57 taškai).

Nelengva buvo kovoti mūsiškiams vyresniųjų vaikinų grupėse – B16 ir B18. Į šias grupes susirinko daug pajėgių šachmatininkų. Geriausiai čia iš mūsiškių pasirodė B16 grupėje kovojęs Dominykas Lavrentjevas, surinkęs 4 taškus ir tarp 22 dalyvių buvęs vienuoliktoje vietoje. Dovydas Spevak – 16-toje, Kernius Balčiūnas – 22-oje vietose. Tarp penkiolikos B18 grupės dalyvių kovojęs Žygimantas Staponas su 3,5 taško iš 7 galimų buvo dešimtoje vietoje. Jis savo reitingą pakėlė 38 taškais. Reitingo normatyvą pakartotinai įvykdė Dominykas Lavrentjevas. Koks bus jo reitingas, sužinosime kovo 1 dieną.

Tarp vaikinų mūsų gausioje delegacijoje buvo ir penkios merginos. Jos pagal amžių atstovavo po vieną kiekvienoje grupėje. Daugiausiai buvo tikimasi iš M12 grupėje kovojusios Auksės Zonytės ir M18 grupėje – Jorės Balčiūnaitės. Jos pas mus tituluočiausios ir buvo tarsi delegacijos lyderės. Tiesa, į šias amžiaus grupes Auksė su Jore atėjo tik šių metų sausio 1-ąją dieną, todėl joms teko kovoti su vyresnėmis varžovėmis. Nepaisant to, jos abi pasirodė puikiai. Jorė surinko 3,5 taško iš 6 galimų ir pasidabino šių metų Lietuvos standartinių šachmatų pirmenybių sidabro medaliu M18 grupėje. Nuo šiol iki kitų metų pirmenybių tai bus aukščiausias ilgųjų partijų pasiekimas tarp visų mūsų ugdytinių per visą mokyklos (sporto centro) istoriją. Prie to paties dar reikia pridurti, kad žaisdama su žymiai aukštesnius reitingus turinčiomis varžovėmis, Jorė savo reitingą sugebėjo pakelti net 115 taškų.

Nedaug trūko, kad savo pernykštę sėkmę būtų pakartojusi ir Auksė Zonytė (pernai M10 grupėje ji buvo trečia). Po 5 turų Auksė turėjo surinkusi 4 taškus ir pirmavo. Bet finiše laukė dvi sunkios kovos su lygiavertėmis varžovėmis. Deja, šįkart nepavyko, ir teko susitaikyti su galutine šeštąja vieta. Tai labai aukštas pasiekimas, įvertinus, kad Auksė M12 grupėje buvo viena iš jauniausių.

Kitos trys mūsų merginos savo grupėse kovojo garbingai, tačiau liko tarp varžybų autsaiderių. Ypač pažymėtina M10 grupėje kovojusi Noja Valaikaitė, kuri visiškai neturėjo varžybinės patirties, buvo šių varžybų debiutantė ir pelnė savo pirmuosius taškus.

Ugdytinių pasirodymą vertinu teigiamai. Didžioji jų dalis keltas užduotis įvykdė, kai kurie jas viršijo su kaupu. Visiems buvo gera patirtis ateities kovoms.

Dėkojame ugdytinių tėveliams, lydėjusiems vaikus į varžybas ir padėjusiems spręsti problemas. Vis tik varžybos vyko penkias dienas. O tai – papildomi iššūkiai, ypač su mažesnio amžiaus ugdytiniais.

 

Fotogalerijoje – Zigmo Bitino užfiksuotos varžybų akimirkos:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 233 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,