Mano Gargždai



Vartotojams – daugiau informacijos apie svarbiausių produktų kainas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Jau netrukus kiekvienas vartotojas galės matyti dar daugiau oficialios informacijos apie svarbiausių maisto produktų kainas, taikomas didžiuosiuose prekybos tinkluose. Kiekvieną savaitę atnaujinamą informaciją bus galima sužinoti specialioje interneto svetainėje.

 

Be to, joje bus skelbiama ne tik produktų krepšelio kainos skirtingose parduotuvėse, bet ir kokia tos kainos dalis atitenka produkcijos gamintojams ir prekybininkams.

Ketvirtadienį apie šią Vyriausybės patvirtintą priemonę diskutavo Žemės ūkio ministerijos ir didžiųjų prekybos tinklų atstovai.

„Kuo daugiau pirkėjai žinos apie kainas skirtinguose prekybos tinkluose, tuo lengviau bus nuspręsti, kur apsipirkti. Esu tikras, tai gali prisidėti prie didesnės konkurencijos rinkoje, o kur ji didesnė, ten ir pirkėjams siūlomos mažesnės kainos.

Kita vertus, ir gamintojai, ir pardavėjai geriau žinos, kam ir kokiomis dalimis atitenka pirkėjų sumokėti pinigai. Skirtingi rinkos žaidėjai tik išloš, jeigu bus daugiau skaidrumo“, – įsitikinęs žemės ūkio ministras Giedrius Surplys.

Jo teigimu, prekybos tinklų atstovai iš esmės teigiamai vertina šią priemonę ir yra pasirengę teikti informaciją apie taikomas kainas. Tačiau dėl kai kurių detalių dar bus diskutuojama.

Ministro pasirašytame įsakyme „Dėl Žemės ūkio ir maisto produktų mažmeninių kainų bei ūkinių gyvūnų kainų tyrimo“ numatoma, kad svetainėje www.produktukainos.lt bus skelbiamos skirtingų prekių grupių kainos.

Tai yra: duona ir grūdų produktai; mėsa; žuvis ir jūros gėrybės; pienas, sūris ir kiaušiniai; aliejus ir riebalai; vaisiai; daržovės; cukrus, uogienė, medus, šokoladas ir saldumynai; nealkoholiniai gėrimai. Šiose prekių grupėse bus lyginami visiškai vienodo kiekio, pakuotės produktai.

Įsakymu patvirtintoje tvarkoje numatyta, kad kiekvieną savaitę bus registruojama įprastinės gamybos, pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemą pagamintų ir ekologinės gamybos maisto produktų kainos 7 didžiųjų Lietuvos apskričių miestų (Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Marijampolės ir Alytaus) didžiųjų mažmeninės prekybos tinklų („Maxima LT“, „Rimi Lietuva“, „Palink“, „Norfos mažmena“, „Lidl Lietuva“) parduotuvėse, pagal atskiras prekių grupes (be nuolaidų, su nuolaidomis (akcijines), privačių prekių ženklų, kitų gamintojų prekės ženklų).

Svetainės vartotojai galės savarankiškai pasirinkti laikotarpį maisto produktų krepšelio kainos pokyčiui nustatyti; pasirinkti vieną ar kelis produktus iš produktų sąrašo, išnagrinėti vidutines kainas ir jų pokytį; pasirinkti produktų rinkos segmentą ir atitinkamus jo elementus: žaliavos supirkimo, gamintojo, mažmenininko vidutines kainas ir jų pokytį.

Atnaujintas puslapis www.produktukainos.lt bus pasiekiamas nuo kitų metų pradžios. Iki šiol jame skelbiamos apibendrintos produktų kainos, nenurodant konkretaus prekybos tinklo kainų.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 123 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,